Politika

Politologi: balsojums par nepilsoņiem ir trieciens Vējoņa autoritātei

© AFP 2023 / JIM WATSONVējonis
Vējonis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc politologu uzskatiem, prezidents nesagatavoja, nedz sabiedrību, nedz Saeimu balsojumam par statusa piešķiršanu nepilsoņu bērniem, tādēļ balsojuma rezultāti ir nopietns trieciens viņa autoritātei.

RĪGA, 22. septembris — Sputnik. Latvijas prezidenta likumprojekts par nepilsoņa statusa piešķiršanas pārtraukšanu bērniem bijis absolūti nepārdomāts kā informatīva kampaņa, teica politologs, asociētais LU profesors Ojārs Skudra radio Baltkom ēterā.

"Veidojas priekštats, ka prezidents pavisam nepārdomāja savas iniciatīvas kampaņu, kā panākt uzstādītos mērķus parlamentā. Vējoņa kungs nesagatavoja pirms tam, nedz sabiedrību ar mediju starpniecību, nedz Saeimu, lai pozitīvi atrisinātu jautājumu," teica Skudra.

Krievijas Valsts Dome - Sputnik Latvija
Krievijas parlaments nosauca Saeimas lēmumu par apkaunojošu

Pēc viņa vārdiem, visvairāk prezidenta iniciatīva nav bijusi līdz galam izstrādāta "Vienotības" deputātiem.

"Ja paskatīsimies uz balsojuma kopsavilkumu, kļūst skaidrs, ka valdības koalīcija izgāzusi likumprojektu. Taču visvairāk nepilnību atrada "Vienotības" deputāti, jo viņu vidū 11 cilvēki atturējās," paskaidroja profesors.

Viņš uzskata, ka pie šī jautājuma Latvijā atgriezīsies tikai pēc 2018. gada vēlēšanām.

"Ja pie šī jautājuma arī atgriezīsies, tad jau pēc Saeimas vēlēšanām. Taču esošais balsojums par šo likumprojektu parādīja, ka, iespējams, tie, kuri balsoja "par" izveidos jaunu koalīciju 13. Saeimas sanāksmē, kura pēc skaitliskā sastāva pārspēs esošo.

Голосование в сейме Латвии - Sputnik Latvija
Latvijas Saeima nobalsoja pret nepilsoņa statusa atcelšanu bērniem

Saeimas balsojums ir trieciens Vējoņa autoritātei, uzskata politologs Filips Rajevskis.

Viņš piebilda, ka šajā balsojumā nav uzvarētāju, zaudējuši, gan koalīcija, gan opozīcija, un visvairāk zaudējis Vējonis, kuram kā pieredzējušam politiķim bija jāsaprot, ka šo jautājumu nedrīkst virzīt ar Saeimas palīdzību. Šaubas raisa tas, ka prezidents bija ieinteresēts tikai tajā, lai celtu gaismā jautājumu un sākt tā apspriešanu, un pēs tam ļaut tas "aiziet nekurienē".

"Šāda tipa likumprojektiem ir nepieciešams referendums, taču nav pārliecības, ka prezidentam pietiks drosmes tā iniciēšanai," uzsvēra Rajevskis.    

Ziņu lente
0