Demogrāfijas bedre: Latvijā kļūst arvien mazāk skolēnu

© Sputnik / Вадим АнцуповШкольный класс.
Школьный класс. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija joprojām nevar izkļūt no demogrāfijas bedres, skolēnu skaits skolās strauji krīt, vismazākajā skolā Skrundas rajonā mācās vien 16 bērni.

RĪGA, 21. septembris – Sputnik. Saskaņā ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) informāciju, skolēnu skaits palielinājies 38 pašvaldībās, taču 81 pašvaldībā skolas vecuma bērnu skaits ir samazinājies, visvairāk Latvijā ir pirmsskolas un piecu līdz sešu gadu vecu bērnu, savukārt posmā no 1. līdz 12. klasei saglabājas samazināšanās, vēsta freecity.lv.

IZM Izglītības departamenta vadītāja Evija Papule paziņoja, ka turpmākajos gados skolēnu skaita palielināšanās arī nav gaidāma, kaut arī samazināšanās nav tik liela kā pirms dažiem gadiem, taču neliels pieaugums pirmsskolas posmā neliecina par to, ka Latvija ir pārvarējusi demogrāfijas bedri.

Skola. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Tikai ap 40% skolēnu Rīgā iesaistās interešu izglītības programmās

Papule paziņoja, ka skolēnu skaits sākumskolās ir palielinājies, taču mazāk palicis bērnu pamatskolā, vidusskolā un specializētajās mācību iestādēs. Tāpat viņa atzīmēja, ka vecāki izvēlas sūtīt savus bērnus skolās ar mūsdienīgāku infrastruktūru, vidi un ar plašākām interešu izglītības iespējām.

Viņa uzsvēra, ka joprojām daudzās mācību iestādēs nav pietiekami nokomplektētas vecākās klases, tostarp, 22. vidusskolā skolēnu skaits 10., 11. un 12. klasēs nesasniedz pat 20 cilvēkus, savukārt 100 skolās ir mazāk nekā 60 vecāko klašu skolēnu. Tāpat ierēdne izteica šaubas par mācību procesa kvalitāti tajās skolās, kurās ir acīmredzams skolēnu trūkums.

Pēc Papules vārdiem, šobrīd 719 pašvaldību izglītību iestādēs no 1. līdz 11. klasei mācās 208 tūkstoši 254 skolēni.

Daudzās pašvaldībās skolu skaits samazinās skolēnu trūkuma dēļ, it sevišķi tas attiecas uz mazajām skolām, kurās ir līdz 70 skolēniem, pērn šādu mācību iestāžu bijis 141, savukārt šogad jau 138.

Школьный класс - Sputnik Latvija
Pašvaldības pazaudējušas pusotru tūkstoti skolēnu

Skolēnu skaita palielināšanās līderos ir Ādažu vidusskola, kurā šogad ir par 126 skolēniem vairāk nekā pērn, tai seko Rīgas 64. vidusskola, kurā skolēnu skaits palielinājies par 97 cilvēkiem, tad Jelgavas 4. vidusskola, tur kļuvis par 91 skolēnu vairāk, pēc tam Salaspils 1. vidusskola ar 86 skolēniem, tai seko Mārupes vidusskola, Rīgas 84. vidusskola un Jaunmārupes pamatskola – visās par 85 skolēniem vairāk, nekā pērn.

Pirmo vietu pēc skolēnu skaita ieņem Rīgas Klasiskā ģimnāzija — tajā ir 1610 skolēnu, Zolitūdes ģimnāzija — 1466 skolēni un Ādažu vidusskola — 1441 skolēns.

Pamatskolu vidū par vismazāko skolēnu skaita ziņā kļuva Jaunmuižas skola Skrundas rajonā, kur ir tikai 16 skolēni, Dunavas pamatskolā Jēkabpils novadā mācās 17 bērni, Asares pamatskolā Aknīstes rajonā ir 18 bērni, Grāveru pamatskolā Aglonas rajonā ir 24 bērni, savukārt Ilzenes pamatskolā Alūksnes rajonā ir 25 bērni.

Skolnieks. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Turpinās parakstu vākšana pret skolu reformu

Vidusskolu grupā vismazāk 10.-12. klašu skolēnu ir Jumpravas skolā Lielvārdes rajonā, kur ir tikai 6 bērni, kaut gan pērn bija 16. Istras vidusskolā Ludzas rajonā, Liepupes skolā Salacgrīvas rajonā, Strenču vidusskolā un Irlavas vidusskolās Tukuma rajonā – katrā pa 7 bērniem.

Iepriekš IZM pieņēma lēmumu likvidēt dažus mācību iestāžus, tostarp, pašvaldību ģimnāzijas, speciālās un vakarskolas. Ministrijā paziņoja, ka tās nevar uzturēt pustukšas skolas.

Eurostat dati liecina: 25 gadu laikā Latvijas iedzīvotāju skaits no 2,6 miljoniem krities līdz 1,9 miljoniem cilvēku. Ja iedzīvotāju skaits turpinās rukt tādā tempā, 2040. gadā Latvijā būs mazāk nekā 1,5 miljoni iedzīvotāju.

Ziņu lente
0