Latviju varētu nepielaist pie Olimpiskajām spēlēm Phjončhanā

© Sputnik / Валерий Мельников / Pāriet pie mediju bankasРабота антидопингового центра
Работа антидопингового центра - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Finanšu ministrija noraidīja Latvijas Olimpiskās komitejas piedāvājumu par neatkarīga antidopinga biroja izveidošanu, kas draud ar sankcijām no WADA līdz pat sportistu atstādināšanai no sacensībām.

RĪGA, 21. septembris – Sputnik, Jeļena Kirillova. Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) izsaka neizpratni par to, ka Ministru Kabinetā tika atlikts nacionāla antidopinga aģentūras izveidošanas jautājums un atgādināja, ka, ja lēmums netiks pieņemts, tad pret Latviju varētu tikt izvirzītas Pasaules Anti dopinga aģentūras (WADA) sankcijas, savukārt sportistiem tiks aizliegts piedalīties starptautiskās sacensībās, tostarp, Olimpiskajās spēlēs. ​

"Veselības ministrija ir sagatavojusi konceptuālo ziņojumu par uzlabojumiem antidopinga sistēmā Latvijā, kuru viennozīmīgi atbalsta Latvijas Olimpiskā komiteja, ierosinot veidot neatkarīgu Antidopinga biroju, taču tam šobrīd nepiekrīt Finanšu ministrija," — pastāstījis LOK prezidents Aldons Vrubļevskis.

Olimpiskie apļi - Sputnik Latvija
Ziemas Olimpiskajām spēlēm Phjončhanā draud atcelšana

Viņš piebilda, ka Latvijā ir konstatētas 17 WADA prasību neizpildīšanas gadījumi un izteiktas darba uzlabošanas idejas, kā pretoties aizliegto preparātu lietošanai, piemēram, nodrošināt antidopinga iestādes autonomiju un palielināt veicamo analīžu skaitu.

Vrubļevskis ir neizpratnē par to, kādēļ ierēdņiem nav patikuši gan šie piedāvājumi, gan esošās iestādes reorganizācija – Valsts Sporta medicīnas centra funkciju sadalīšana, lai darbs atbilstu visām WADA prasībām.

"Aizvadīto gadu laikā diemžēl arī Latvijas sportisti ir pieķerti lietojot aizliegtās vielas. Tas ir pilnīgā pretrunā ar godīgas spēles principiem, rada riskus pašu sportistu veselībai un sūta nepieņemamu signālu sabiedrībai," — uzskata LOK ģenerālsekretārs Žoržs Tikmers.

Pēc viņa datiem, izstrādātais piedāvājums par neatkarīgas antidopinga aģentūras izveidošanu Latvijā pilnībā atbilst WADA un pasaules prakses prasībām šajā nozarē.

"Aicinu, nekavējoši pieņemt lēmumu par šīs institūcijas izveidi, vienlaikus novēršot iespējamās soda sankcijas un riskus, kas ir saistīti ar mūsu sportistu dalību starptautiskās sacensībās un ziemas Olimpiskajās spēlēs Phjončhanā 2018.gadā," — piebilda Tikmers.

LOK atgādina, ka Veselības ministrija izstrādāja plānu, kā novērst esošās nepilnības, lai pilnībā atbilstu visām starptautiskajām prasībām, negaidot brīdi, kad WADA norādīs Latvijai uz nepilnībām un sāks draudēt ar sankcijām. Tā, Veselības ministrija iesaka izveidot neatkarīgu antidopinga biroju, un LOK atbalstīja šo ideju.

Augustā LTV intervijā Vrubļevskis atgādināja par Ukrainas pieredzi.

"Viņi saņēma vēstuli no Pasaules Antidopinga aģentūras, nepilnību uzskaitījuma un viņiem tika iedots trīs mēnešu termiņš likumdošanas un sistēmas sakārtošanai pirms Rio spēlēm, un ukraiņi tika ar to galā un piedalījās Rio spēlēs. Mēs tādu vēstuli vēl saņēmuši neesam, es pieļauju, ka tāda varētu būt septembrī, nu tad mūs ir pluss-mīnuss trīs mēneši. <…> jāmēģina ietekmēt Izglītības ministrijas darbiniekus, kas sadarbojas valdības saistību izpildes jomā par dopinga lietām, veicināt viņu aktivitāti, neļaut viņiem snaust, sākoties jaunajam mācību gadam, lai sadarbībā gan Izglītības, gan Veselības ministrijas izdarītu visu, kas nepieciešams."

Ziņu lente
0