Ogu vācēji Zviedrijā pastāstīja par biznesa saimniekiem no Latvijas

© Sputnik / Sergey Melkonov Sputnik, Sergey MelkonovЧерника
Черника - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No mājām, kur dzīvo sezonas strādnieki, ugunsgrēka gadījumā būs ļoti grūti izkļūt laukā. Taču ēkas īpašnieki no Latvijas ignorē vietējos varas pārstāvjus.

RĪGA, 19. septembris – Sputnik. Zviedrijas Herjedalenas provinces varas iestādes gada laikā bez panākumiem meklē kādas mājas īpašniekus Elvrosas miestā, raksta zviedru izdevums Expressen. Pēc ogu vācēju vārdiem, kuri dzīvo ēkā, bizness pieder latviešiem. Pilns raksta tulkojums krievu valodā pieejams portālā InoSMI

Ogas Rīgai

Mājā uz kara laiku divstāvu gultām izmitināti 35 sezonas strādnieki no Baltkrievijas un Ukrainas. Kā avīzei pastāstīja Maksims, ar piedāvājumu vervēt ogu lasītājus Ukrainā pie viņa vērsās latviešu biznesmeņi. Vīrietis iepazinās ar viņiem, kad bija strādājis būvlaukumā Stokholmā, kur daudzi saimnieki bijuši latvieši.

Ogu kastes. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Somijas mežos pazudusi viesstrādnieku grupa

Pēc Maksima vārdiem, darba devējiem pieder vairākas mājas Zviedrijas ziemeļos – Elvrosā, Ragundā un Omselā. Tur arī tika paredzēts dzīvot nākotnes strādniekiem.

"Kad mēs atbraucam un nakšņojam mājā, tur dzīvo mazliet mazāk par 40 strādniekiem. Viņi ir 20 — 30 gadus veci. Septiņi no viņiem brauc uz šejieni jau otro gadu pēc kārtas. Diezgan daudzi, laikam, ap trešdaļu ir sievietes. Taču šoreiz melleņu sezona nav visai ražena," — saka Minskas iedzīvotāja Olga, kura ceļas piecos no rīta, lai paspētu savākt pēc iespējas vairāk ogu. Viņas komanda izmanto GPS mobilajos telefonos, lai atrastu vietas, kur nav tik daudz koku. Tas, kas kartē izskatās kā meža izcirtums, parasti sniedz labus rezultātus, skaidro Minskas iedzīvotāja.

"Visā Eiropā ir slikta raža. Toties mēs paaugstinājām cenu. Pieprasījums aug. šobrīd katrs vācējs saņem 16 kronas par kilogramu," — saka Maksims. Olgas pārinieks Vitālijs nosver savas ogas: viņš savācis 109 kilogramus un saņem 190 eiro uz rokām.

Gaidāms, ka visveiksmīgākie ogu vācēji nopelna līdz 8 tūkstošiem eiro (mazliet mazāk par 80 tūkstošiem kronu) sezonā, atzīmē izdevums.

Pēc Maksima vārdiem, vairums no tiem, kurus viņš pazīst Zviedrijā, strādā pie latviešiem. Ukrainis pastāstīja, ka latviešu biznesmenis un viņa kompanjoni atbrauc uz māju un atved skaidru naudu – vācēju algu. Pēc noteikta laika biznesa īpašnieks atsūta uz Elvrosu nelielas kravas mašīnas, ar kurām arī tiek izvestas ogas, kas glabājas garāžā. Ogu krava dodas uz Rīgu un tur arī tiek lietota, pēc Maksima vārdiem, veselīgu pārtikas produktu ražošanā.

Kompānija-spoks

Vietējās varas iestādes raizējas par to, ka ēka, kurā dzīvo strādnieki, tiek izmantota kā hostelis, pārkāpjot ugunsdrošības noteikumus. Taču sazināties ar mājas īpašniekiem, ne apkārtējās vides aizsardzības speciālistiem, ne ugunsdrošības inspektoriem nav izdevies.

Гастарбайтер, архивное фото - Sputnik Latvija
Ar ko var nodarboties viesstrādnieks Latvijā

Jemtlandes Pilsoņu drošības dienesta pārstāvjiem nācās ierasties ar policistiem, lai viņus ielaistu un ļautu pārbaudīt telpas. Viņi konstatēja, ka ugunsgrēka gadījumā guļamtelpās, kur rindās stāv gandrīz 70 kara laiku gultas, cilvēkiem būs ļoti grūti paspēt izkļūt laukā. Lūgumus sazināties ar varas iestādēm mājas īpašnieki ignorē.

"Mēs nosūtījām lēmumu par aizliegumu… Taču lēmumu neviens nepieņēma, tādēļ aizliegums netiek izpildīts. Mēs palūdzām policiju sadarboties. Policija pagaidām arī neko nav panākusi," — paziņoja ugunsdrošības inspektore Maija Nurlinga.

Herjedalenas provinces Būvniecības un apkārtējās vides komiteja izrakstījusi mājas īpašniekam sodu par nelikumīgu viesmīlības darbību. Kamēr tas netiks apmaksāts, nevienam nav tiesību gulēt mājā, taču Elvrosā viss paliek kā iepriekš.

Pašvaldības dienesti atzīmē, ka māja pieder kādai kompānijai-spokam, kuras pārstāvjus nav iespējams atrast.

"Mēs noskaidrojām, ka tur atkal notiek kaut kāda darbība, tādēļ mēs plānojam pēc iespējas ātrāk tikties ar policiju un komūnas pārstāvjiem, lai sāktu virzīties šajā lietā un apspriest nākamo soli," — uzsver Nurlinga.

Ziņu lente
0