Nesalips viss: Latvija palielina saldējuma un šokolādes piegādes uz Krieviju

CC0 / pixabay / Šokolāde
Šokolāde - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltijas valstis palielināja alkohola un pārtikas produktu piegādes uz Krieviju, kuras neietilpst embargo sarakstā.

RĪGA, 14. septembris — Sputnik. Šī gada pirmajā pusgadā palielinājās degvīna, liķiera, šokolādes un saldējuma ievešana Krievijā no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas, vēsta portāls провэд.рф ar atsauci uz EEK datiem.

Kopumā šī perioda laikā Krievija importēja no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas preces, kuru kopējā summa sastādīja 746 miljonus dolāru. Piegāžu apjoms no Latvijas demonstrēja kāpumu par 36%, Lietuva palielināja eksportu par 16%, Igaunijas piegādāja par 12% vairāk produkcijas, nekā gadu iepriekš.

Saldā dzīve

Galvu reibinošu pieaugumu pirmajā pusgadā demonstrēja Latvijas saldējuma imports. No janvāra līdz jūnijam Latvija ieveda Krievijā vairāk kā 500 tonnas produkcijas ar kopējo summu gandrīz 1,8 miljonu dolāros — tas ir divreiz vairāk, nekā gadu iepriekš. Saldējums, atšķirībā no pārējās pienu saturošās produkcijas, nenonāca Krievijas pārtikas embargo sarakstā. Neskatoties uz augsto cenu, saldējumam no Latvijas ir liels pieprasījums augstas kvalitātes dēļ — ražotāji neizmanto augu taukus.

Рижские шпроты - Sputnik Latvija
Latvijas šprotu cenas nokrita zem pašizmaksas Krievijas produktu embargo dēļ

Saldējuma imports no Lietuvas, salīdzinot ar 2016. gada pirmo pusgadu, samazinājās, sastādot 63,6 tonnas produkta, jeb 228 tūkstošus dolāru naudas izteiksmē. Igauņi, kaut gan arī palielināja kāruma eksportu uz Krieviju pusgada laikā trīskārt, absolūtajos skaitļos ievērojami piekāpjas kaimiņiem — igauņu saldējums Krievijā sastādīja mazliet vairāk par 14 tonnām.

Latvija noslēdz TOP 5 Krievijas saldējuma tirgus piegādātāju sarakstu, palaižot priekšā Baltkrieviju, Franciju, Ukrainu un Šveici.

Viss šokolādē

Visas trīs Baltijas valstis pirmajā pusgadā palielināja šokolādes piegādi Krievijai. Visvairāk šī produkta Krievijas tirgū ieveda lietuvieši — ar koējo summu 1,7 miljonu dolāru apmērā, palielinot piegādes par 70%, salīdzinot ar analoģisku periodu 2016. gadā.

Latvijas šokolādes imports palielinājās par 30%, naudas izteiksmē sastādot 1,3 miljonus dolāru. Igaunijas šokolādes piegādes, kā arī saldējuma gadījumā, pārsniedz pieauguma tempus — imports palielinājās četras reizes, taču ievestās produkcijas vērtība nesasniedz arī 0,5 miljonus dolāru.

Tradicionāli šokolādes piegādātāju Krievijai pirmajā pieciniekā  atrodas Vācija, Polija, Baltkrievija, Itālija un Beļģija.

Glāzīte degvīna uz galda

Pieprasījums pēc Latvijas, Igaunijas un Lietuvas alkohola Krievijā turpina palielināties, un Baltijas valstis adekvāti atsaucas uz pircēju vēlmēm. Latvija pārliecinoši kļūst par vienu no galvenajiem degvīna piegādātājiem Krievijā. No janvāra līdz jūnijam Latvija palielināja Krievijā ievestā degvīna daudzumu par 33,3% — līdz 2,4 miljoniem dolāru.

Latvijas uzņēmuma ražotā saldējuma partijas aizturēšana - Sputnik Latvija
Uz Krievijas robežas kļūdaini aizturētas 4,5 tonnas saldējuma no Latvijas

Igauņi palielināja piegādes divkārt — līdz 418 tūkstošiem dolāru. Viņi arī sāka vairāk ievest Krievijas tirgū liķieru: 2017. gada pirmajā pusgadā eksports sastādīja 463 tūkstošus dolāru. Lietuva, veicot izrāvienu, palielināja degvielas ievešanu gandrīz desmit reizes, taču naudas izteiksmē eksporta apjoms sastādīja 227 tūkstošus dolāru.

Krievijā degvīna importētāju pieciniekā kompāniju Latvijai tradicionāli sastāda Somija, Baltkrievija, Zviedrija un Francija.    

Ziņu lente
0