Nelikumīgi atkritumu poligoni žņaudz Latviju

© Sputnik / Робертс ВицупсСвалка на месте бывшего Слокского Целлюлозно-бумажного комбината
Свалка на месте бывшего Слокского Целлюлозно-бумажного комбината - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nelegālo izgāztuvju valsts teritorijā ir pārāk daudz, taču tos nav kam kontrolēt – Valsts vides dienests cieš no katastrofiska darbinieku trūkuma.

RĪGA, 12. septembris – Sputnik. Latvijā ir pārāk daudz izgāztuvju, paziņoja bijušais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Einārs Cilinskis. Esošā Valsts Vides dienesta vadītāja Inga Koļegova precizēja, ka nelegālo atkritumu poligonu valstī ir ap trim desmitiem, savukārt kadru deficīts neļauj iestādei cīnīties ar tām pilnā apjomā.

Nav kam strādāt

Pēc Koļegovas vārdiem, tā vietā, lai cīnītos ar nelegālajām izgāztuvēm, Valsts vides dienests (VVD) cīnās ar pastāvīgo kadru trūkumu.

Atkritumu šķirošanas un pārstrādes stacijas ugunsgrēks Jūrmalā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Zviedriju varētu piespiest izvest atkritumus no izgāztuves Jūrmalā

"Inspektoru mums ir tik daudz, cik ir. Uz visu Rīgu un tās apkārtni – tā ir Jūrmala un Ogre – vien desmit inspektoru, turklāt piecas vietas ir vakantas. Algas zemas, tādēļ arī atrodamies pastāvīgos darbinieku meklējumos," — citē Koļegovu Lsm.lv. Neskatoties uz to, iestāde zina par apmēram 30 nelegālu atkritumu glabāšanas vietu pastāvēšanu, un tās nebūt nav tās vietas, kur sadzīves atkritumus izgāž vietējie iedzīvotāji.

Iepriekš Latvijas prezidents Raimonds Vējonis vērsās pie Latvijas iedzīvotājiem ar aicinājumu kļūt aktīvākiem apkārtējās vides aizsardzības jautājumos un ziņot par iespējamiem pārkāpumiem atbilstošajām iestādēm.

Pilsoņi gandrīz tūlīt uzklausīja prezidentu — tajā pašā dienā "Vides aizsardzības kluba" (VAK) pārstāvji sasauca preses konferenci par Rīgā atklāto nelegālo riepu glabātuvi un pieprasīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda demisiju.

VAK pārstāvji pastāstīja par riepu izgāztuvi iepretim riepu uzglabāšanas uzņēmuma "Riepu bloki" teritorijai Starta ielā 7 un 7a. Ņemot vērā izgāztuvēs apjomu un apkārtējās vides apdraudējumu, aktīvisti paziņojuši, ka Latvijai ir nepieciešams jauns vides aizsardzības ministrs.

Rekorda izgāztuvei čempiona cienīgs sods

VVD savukārt veica operatīvus pasākumus attiecībā pret izgāztuves īpašnieku, izrakstot uzņēmumam Riepu bloki sodu 12,9 miljonu eiro apmērā. Pēc dienesta datiem, Riepu bloki vairākkārt ignorēja paziņojumus par nolietoto riepu labprātīgu vai piespiedu izvešanu no teritorijas Starta ielā, Rīgā. Taču pat dienesta vadītāja atzinās, ka netic par šāda soda piedzīšanas iespēju.

Rūpniecības atkritumu izgāztuve. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Jūrmalā – zviedru, Ventspilī – britu atkritumi

"Riepas viņiem glabājās uz betona, vienkārši uz kailas zemes… saskaņā ar viņiem izsniegto licenci, viņi drīkst pārstrādāt līdz 30 tonnām riepu. Taču tas ir neliels daudzums tā fonā, kas tika atrasts viņu teritorijā. Tādēļ viņi tika sodīti nevis par glabāšanu, bet par nepārstrādāšanu," — paskaidroja Koļegova.

Pēc viņas vārdiem Riepu bloki saņēma nodokļu atvieglojumus dabas resursiem, savukārt krāpniecības gadījumā ar šo nodokli paredzēts desmitkārtīgs sods atkarībā no neapmaksātās nodokļa summas.

"Esmu pārliecināta, ka viņi to nesamaksās. Taču šāda kārtība ir paredzēta normatīvajos aktos," — citē Koļegovas vārdus Lsm.lv. Riepu bloki vadītājs Aivars Gulbe paziņoja, ka kompānija uzskata sodu par neadekvātu un grasās apstrīdēt to.

Savukārt Einārs Cilinskis Riepu bloki gadījumā kritizēja VVD darbu, kurš pieļāva tādu riepu krāšanos vietā, kur ugunsgrēka gadījumā pastāv iedzīvotāju risks.

Ziņu lente
0