Jūrmalā – zviedru, Ventspilī – britu atkritumi

© Sputnik/ Vladimir FedorenkoRūpniecības atkritumu izgāztuve. Foto no arhīva
Rūpniecības atkritumu izgāztuve. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc ugunsgrēka Jūrmalā Valsts vides dienesta vadītāja Inga Koļegova norādījusi, ka izgāztuves mērogi ir neiedomājami. Žurnālisti atraduši tādu pašu izgāztuvi netālu no Ventspils.

RĪGA, 7. jūlijs — Sputnik. Netālu no Ventspils izveidojusies atkritumu izgāztuve, gandrīz tāda pati  kā Jūrmalā. Ar Ventspils domes atļauju pilsētas apkaimē novietoti 12 tūkstoši tonnu iesaiņotu atkritumu no Lielbritānijas, vēsta LSM.lv.

Pēc ugunsgrēka Jūrmalā Valsts vides dienesta vadītāja Inga Koļegova norādījusi, ka viņas vadīto organizāciju pārsteidzis izgāztuvē atrasto atkritumu apjoms, turklāt viņai nekas nav zināms par citām liela mēroga izgāztuvēm Latvijas teritorijā:

"Es vides aizsardzības jomā strādāju vairāk nekā 20 gadus, un es nekad neko tādu nebiju redzējusi savā dzīvē. Arī pieredzējuši inspektori, kas piedalījās šajos darbos, arī neko tādu nebija redzējuši. Mums tas bija absolūti vēl neredzēts mērogs. Ziņojiet un stāstiet gadījumā, ja kaut kas tāds aizdomīgs notiek," — sacīja Koļegova. "Par Jūrmalu mēs uzzinājām no iedzīvotāju sūdzības," — viņa pastāstīja Latvijas radio ēterā.

Par problēmām vides aizsardzības jomā sūdzējušies arī Ventspils iedzīvotāji, taču viņiem atbildēts, ka "Pentuļu" izgāztuve Vārves pagastā (15 km attālumā no Ventspils) ir likumīga. Poligonu uztur pašvaldības uzņēmums "Ventspils labiekārtošanas kombināts", bet zeme iznomāta atkritumu utilizācijas uzņēmumam "Vereco".

Atkritumu šķirošanas un pārstrādes stacijas ugunsgrēks Jūrmalā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Zviedriju varētu piespiest izvest atkritumus no izgāztuves Jūrmalā

"Vereco" sadarbojas ar "Ventspils labiekārtošanas kombinātu", saņemot pa 12 tūkstošiem tonnu sašķirotu atkritumu gadā: mīkstās un cietās plastmasas iepakojumus, metālu, kartonu utt., ko iespējams izmantot kā kurināmo. Taču rūpnīcas pilnīgai noslogošanai Ventspils atkritumu nepietiek, tie nodrošina tikai 50% slodzes. Atkritumi no Lielbritānijas poligonā nonākuši 2015. gada beigās.

Ventspils reģionālās vides pārvaldes Kontroles daļas vadītāja Anna Adamsone pastāstīja, ka 2014. gadā "Vereco" saņēmis licenci 12 tūkstošu tonnu atkritumu ievešanai no Lielbritānijas, ko plānots safasēt un nosūtīt cementa rūpnīcai "Cemex" Brocēnos, taču cementa ražošana esot apturēta, un šie atkritumi nav pilnā apjomā apstrādāti un nosūtīti.

Taču rūpnīcas "Cemex" pārstāvis paziņoja, ka regulāri saņem kurināmo no Ventspils un vēl nav bijis gadījuma, ka kravu pieņemšana būtu noraidīta. Tādējādi iespējams secināt, ka "Vereco" vienkārši nespēj sašķirot atkritumus un izvest tos, konstatēja Latvijas radio.

Pašlaik "Pentuļu" izgāztuvē atrodas tik daudz atkritumu, ka ar tiem varētu piepildīt 800 kravas mašīnas — vairāk nekā patlaban tiek izvests no Jūrmalas. Par to, ka noteiktajā gada laikā tūkstošiem tonnu gružu nav pārstrādāts, vides dienests uzņēmumam piemērojis 280 eiro naudas sodu.

Ziņu lente
0