Krievijas ĀM: tas ir nepieņemami, ka EDSO ignorē Baltijas krievu problēmu

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Pāriet pie mediju bankasМашина ОБСЕ
Машина ОБСЕ - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Krievijas ārpolitikas iestādes viedokļa, bijušajam EDSO Augstajam komisāram nacionālo minoritāšu jautājumos bijusi ļoti atturīga pozīcija.

RĪGA, 12. septembris – Sputnik. Jaunajam EDSO Augstajam komisāram nacionālo minoritāšu jautājumos ir jāpievērš uzmanība Baltijas valstu krievvalodīgo iedzīvotāju problēmām, uzskata Krievijas ĀM Humanitārās sadarbības un cilvēktiesību departamenta vadītājs Anatolijs Viktorovs.

"Absolūti nepieņemams ir gadiem ilgstošs EDSO mazākumtautību lietu Augstā komisāra atturības piemērs attiecībā pret situāciju ar Latvijas un Igaunijas krievvalodīgo minoritāti, kā arī pret apkaunojošo, pazemojošo "nepilsoņu" statusu – mūsdienu Eiropu apkaunojošu parādību," — paziņoja viņš.

Šie vārdi tika paziņoti EDSO sanāksmes atklāšanas laikā. "Ceram, ka jaunais Augstais komisārs nacionālo minoritāšu jautājumos veltīs pienācīgāku uzmanību šiem jautājumiem," — piebilda Viktorovs.

Паспорт негражданина Латвии - Sputnik Latvija
Pilsonības piešķiršana nepilsoņu bērniem apdraud valstij?

Kā atgādina RIA Novosti, jūlijā EDSO Ministru Padome apstiprināja bijušā Šveices pastāvīgā pārstāvja EDSO Tomasa Gremingera kandidatūru organizācijas ģenerālā sekretāra amatā. Par Augsto komisāru nacionālo minoritāšu jautājumos kļuva Lamberto Zanjers, viņš nesen atstājis ģenerālsekretāra amatu.

Pagājušajā nedēļā Latvijas ombudsmenis Juris Jansons izteica raizes, ka terminu "nepilsonis" varētu tīši izmantot starptautiskajā arēnā pret Latviju, lai norādītu uz ievērojamu sabiedrības daļu, kurai neesot tiesību. Turklāt, neveiksmīgais formulējums noved pie tā, ka nepilsoņus varētu pielīdzināt apatrīdiem, jo starptautiskajā likumā nav līdzīga termina.

Latvijas prezidents Raimonds Vējonis diskusijas laikā Rīgas pilī paziņoja, ka ir jābeidz piešķirt nepilsoņa statusu, citādi "riņķa deja nekad nebeigsies".

Pēc prezidenta vārdiem konkrēti ierosinājumi sakarā ar iniciatīvu, iespējams, tiks iesniegti Saeimā jau šonedēļ.

Sakarā ar aizliegumu kārtot eksāmenus krievu valodā savu darbu atsāka Krievu skolu aizsardzības štābs, kas tika izveidots 2003. gadā. Šo aizliegumu kustība sauc par "asimilējošu valsts spiedienu" un sāk apspriest, gan masveida protesta akcijas un izlaiduma eksāmenu boikotēšanu, gan papildus nevalstiskās krievu valodas sistēmas izveidošanu – klātienes un distanču kursus un tīmekļa bibliotēkas.

Ziņu lente
0