Krievu skolu aizstāvības štābā apspriests aizliegums kārtot eksāmenus krievu valodā

© Sputnik / Sergey MelkonovLatviešu valodas mācību grāmata
Latviešu valodas mācību grāmata - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kustība uzskata valdības lēmumu par "valsts spiedienu asimilācijas jomā" un var spert atbildes soļus: no izlaiduma eksāmenu boikota līdz krievu izglītības papildu sistēmas izveidei.

RĪGA, 7. septembris — Sputnik. Darbu atsācis 2003. gadā izveidotais Krievu skolu aizstāvības štābs, vēsta partijas "Latvijas Krievu savienība" (LKS) preses dienests.

Vārdnīca - Sputnik Latvija
Latvijas Krievu savienība ir pret aizliegumu kārtot eksāmenus tikai krievu valodā

Šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā valdības apstiprinātos grozījumus par to, ka 9. un 12. klašu skolēni varēs kārtot eksāmenus tikai latviešu valodā.

Štāba dalībnieku darba sapulce notika pirmdien. Aktīvisti apsprieda jaunā aizlieguma ietekmi uz eksāmenu rezultātiem un skolu sistēmu, kā arī tā nozīmi ilggadējā procesa kontekstā, kas paredz krievu valodas pakāpenisku izslēgšanu no Latvijas valsts izglītības sistēmas. Tika apspriesti arī atbildes soļi, ko iespējams spert ar mērķi saglabāt un aizsargāt izglītību krievu valodā.

"Izskanēja vairāk nekā divdesmit ierosinājumi, sākot no masveida protesta akcijām un izlaiduma eksāmenu boikota un beidzot ar papildu nevalstiskās krievu izglītības sistēmas — klātienes un neklātienes kursu un tīkla bibliotēku izveidi, kas dos iespēju kompensēt valsts spiedienu asimilācijas jomā," — teikts kustības paziņojumā.

Apspriedi vadīja LKS valdes līdzpriekšsēdētājs Miroslavs Mitrofanovs, sēdē piedalījās tiesībsargs Vladimirs Lindermans, antifašisti Aleksandrs Giļmans, Aleksejs Šaripovs, Eduards Gončarovs, PCTVL ideologs Jurijs Petropavlovskis, skolotājs Vladislavs Rafaļskis un citi.

Tika pieņemts lēmums publiski apspriest izskanējušās idejas, savākt jaunus vērtējumus un ierosinājumus, kā arī atlasīt efektīvākos to starpā. Nākamās tikšanās laikā tiks saskaņots tālākās rīcības plāns.

Ziņu lente
0