ASV neatskaitījās par 1,5 miljardu dolāru izdevumiem Afganistānā

© Sputnik / В. Киселев / Pāriet pie mediju bankasИсламская Республика Афганистан
Исламская Республика Афганистан - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Afganistānas atjaunošanai paredzētā nauda netika iztērēta dambju, elektrostaciju, autoceļu un dzelzceļu būvniecība, kā arī cilvēktiesību aizsardzībai, atzīmē eksperti.

RĪGA, 11. septembris – Sputnik. Amerikas Starptautiskās attīstības aģentūra (USAID) neatskaitījās, kam tika iztērēti 90% naudas, kas tika sniegta no 2013. līdz 2015. gadam Kabulai no Afganistānas Atjaunošanas fonda, vēsta Sputnik Lietuva.

Par to liecina USAID ģenerālā inspektora atskaite, uz kuru atsaucas Sputnik Afghanistan. Tiek atzīmēts, ka no 2012. gada marta līdz 2016. gada aprīlim USAID piešķīra Afganistānas programmām 1,5 miljardus dolāru. 2013.-2015. gada izdevumus pārbaudīja ģenerālā inspektora pārvalde.

ASV presidents Donalds Tramps - Sputnik Latvija
Tramps uzskata par nepieļaujamu ASV spēku ātru izvešanu no Afganistānas

Partijas "Afganistānas solidaritāte" valdības loceklis Obaids Kabirs komentāros Sputnik atzīmēja, ka atskatoties uz USAID darbības vēsturi, var redzēt, ka šī organizācija ir Amerikas valdības okupācijas rīks, kas grasās ar šādu organizāciju palīdzību īstenot savu politiku dažādās valstīs.

"Spožākais piemērs ir Latīņamerika. Paragvajā šīs organizācijas speciālā grupa apmācīja labējos un ekstrēmistus kā spīdzināt šīs valsts revolucionārus. Šobrīd šāda politika tiek īstenota Afganistānā," — teica politiķis.

Pēc Kabira viedokļa, USAID projektiem Afganistānā nebija infrastruktūras raksturs un tie neizmainīja afgāniešu dzīvi un nepadarīja to labāku.

"Mēs neesam ieraudzījuši, nedz uzbūvētus dambjus, nedz elektrostacijas vai autoceļus un dzelzceļus. USAID runāja par plāniem sieviešu tiesību un cilvēktiesību aizsardzībā Afganistānā, taču nauda tika iztērēta pavisam citiem nolūkiem. Taču pats galvenais ir tas, ka amerikāņu nauda nonāk to pašu ekstrēmistu un noziedznieku rokās, ar kuriem viņi cīnās, un ekstrēmisti turpina savu lietu," — paziņoja partijas "Afganistānas solidaritāte" pārstāvis.

Радиоактивный элемент - Sputnik Latvija
Deputāts: ASV zog urānu no Hilmendas raktuvēm Afganistānā

Situāciju komentēja arī Kabulas universitātes ekonomikas profesors Saifulins Seihuns.

"Amerika ir valsts ar ne pārāk caurspīdīgu grāmatvedību, nerunājot jau par valstīm, kuras saņem tās palīdzību. ASV palīdzēja mums arī pirms kara. Arī toreiz bija problēmas grāmatvedībā. 80% USAID palīdzības nesasniedza savu mērķi, tādēļ šīs organizācijas darbu var uzskatīt par neapmierinošu. USAID īstenoja savu darbību tajos Afganistānas rajonos, kur notiek karš, tādēļ tā zināja, ka tur neieradīsies auditori," — teica eksperts Sputnik intervijā.

Ziņu lente
0