Latvijas Bankas prezidents: steidzami jārisina darbspēka trūkuma problēma

© Sputnik / Oksana DzadanLatvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs
Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Bankas prezidents ierosina risināt darbaspēka trūkuma problēmu privātajā sektorā, samazinot valsts pārvaldē nodarbināto cilvēku skaitu.

RĪGA, 9. septembris — Sputnik. Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs sarunā ar žurnālistiem atzīmējis, ka valstī izveidojusies asa darbspēka trūkuma problēma, informē press.lv.

Pēc Rimšēviča domām, valdības pienākums ir apspriest pašreizējo situāciju ar uzņēmējiem.

Калькулятор - Sputnik Latvija
Bezdarba vērtējumā Eiropas statistika atšķiras no Latvijas datiem

Kā vienu no iespējamiem risinājumiem Latvijas Bankas presidents ierosina samazināt valsts pārvaldē nodarbināto cilvēku skaitu, lai šie cilvēki varētu nonākt darba tirgū privātajā sektorā. Pie tam viņš atzīmēja, ka jautājums ir jaizskata plašāk — izglītības sistēmas kontekstā, turklāt jāņem vērā, ka daudzi cilvēki nestrādā savā specialitātē.

Pie tam Rimšēvičs atzīmēja, ka uzņēmēji sūdzas par to, ka darbspēka trūkuma dēļ uzņēmēji spiesti darbinieku piesaistīšanas labad maksāt pārāk lielas algas.

Iepriekš Latvijas finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola pavēstrīja, ka ekonomiskā attīstība varētu kavēties tieši kvalificētu speciālistu tlrūkuma rezultātā. Ministre ieteica divus problēmas risinājuma variantus: ārvalstnieku piesaistīšanu vai reformas izglītības sistēmā, ar kurām vajadzētu ļoti pasteigties.

Nodarbinatības valsts dienesta rīcībā esošā informācija liecina, ka bezdarba līmenis Latvijā pastāvīgi krītas, un jūlijā sasniedzis rekordzemu rādītāju — zemāko pēdējo 8 gadu laikā. 

Ziņu lente
0