Oficiālie dati par bezdarbu sarūk rekorda ātrumā

CC0 / AlexanderStein / Eiro un kalkulators. Foto no arhīva
Eiro un kalkulators. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kopš gada sākuma nemainīgi sarūk reģistrēto bezdarbnieku skaits, taču darba devēji sūdzas par grūtībām darbinieku meklējumos.

RĪGA, 9. augusts — Sputnik. Jūlijā bezdarba līmenis ir sasniedzis rekordzemu atzīmi — 7,1%, liecina  Nodarbinātības valsts aģentūras (NAV) portālā publicētie dati.

Vismazākais bezdarbnieku skaits reģistrēts Rīgas reģionā — 4,6% iedzīvotāju, lielākais — Latgalē — 16,4%. Kurzemē ir 7,7% bezdarbnieku, Vidzemē — 7,6%, Zemgalē — 6,5%.

Pusei nestrādājošo jauniešu ir nepietiekama izglītība - Sputnik Latvija
Pusei nestrādājošo jauniešu ir nepietiekama izglītība

Jūlija sākumā NAV uzskaitē bija 66 708 bezdarbnieku, mēneša beigās 65 554 cilvēki, tātad jūlijā bezdarbnieku skaits valstī sarucis par 1154 cilvēkiem. Pie tam jūlijā darbā iekārtojušies 3864 NAV reģistrēto bezdarbnieku, un datu bāzē fiksēti mazliet vairāk nekā 10 tūkstoši vakanto vietu.

Augstākais bezdarba līmenis šogad reģistrēts janvārī — 8,5%, kopš tā laika rādītājs krītas. Gadā bezdarba līmenis samazinājies par 1,2 procentpunktiem — 2016. gada jūlijā Latvijā oficiāls bezdarbnieka statuss piešķirts 8,3% iedzīvotāju.

Trešā daļa bezdarbnieku — 30,6% nevar atrast darbu jau ilgu laiku, gandrīz 40% bezdarbnieku ir cilvēki vecumā no 50 gadiem.

Iepriekš portāla Dienas Bizness redaktore ekonomiste Olga Kņazeva pastāstīja Sputnik, ka vismaz 10% iedzīvotāju Latvijā ir "hroniskie" bezdarbnieki — cilvēki, kuri zināmu iemeslu dēļ nevar vai nevēlas atgriezties darba tirgū. Vienlaikus darba devēji sūdzas par grūtībām darbinieku meklējumos.

Eiropas Centrālās bankas dati liecina, ka 2010. gadā bezdarba līmenis Latvijā sasniedza 19,5%, bet līdz 2015. gadam samazinājās līdz 9,9%. Vienlaikus bezdarba līmenis Latvijā joprojām ir augstākais Baltijas valstu vidū.

Ziņu lente
0