Saules uzliesmojumu dēļ pat Maskavā iespējama ziemeļblāzma

© Sputnik / Игорь Подгорный / Pāriet pie mediju bankasZiemeļblāzma. Foto no arhīva
Ziemeļblāzma. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Uzliesmojums uz Saules, kas tika novērots trešdien, bija spēcīgākais pēdējo 12 gadu laikā.

RĪGA, 9. septembris — Sputnik. Saules neparasti spēcīgo uzliesmojumu rezultātā pat Maskavā sestdienas naktī iespējama ziemeļblāzma, vēsta Sputnik Osetija, atsaucoties uz RIA Novosti.

Tiesa, Valsts Astronomijas institūta vecākais zinatniskais līdzstrādnieks Vladimirs Surdins uzskata, ka lielpilsētas nebūt nav piemērotas ziemeļblāzmas novērošanai.

Pat gadījumā, ja tā patiešām nokļūs līdz Maskavai, maz ticams, ka tās iedzīvotājiem būs iespēja novērot pārsteidzošo parādību.

Saule. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Uz Saules noticis spēcīgs uzliesmojums

"Maz ticams, jo virs Maskavas ir mākoņi, un diezin vai tie pazudīs tuvākajā laikā. Ziemeļblāzmu mēs neieraudzīsim, pat ja tā būs. Virs pilsētas tamlīdzīgas lietas nav saskatāmas pat skaidrā laikā, jo debesis ir spēcīgi izgaismotas. Ziemeļblāzma nav īpaši spilgta," — paskaidroja Surdins.

Par to, ka uzliesmojumi uz Saules var izraisīt ziemeļblāzmu platuma grādos, kuros tā parasti nav redzama, pastāstīja arī Urālu Federālās universitātes Astronomijas katedras līdzstrādnieks Pāvels Skripņičenko.

"Urālos ziemeļblāzma nav novērojama, jo šeit platuma grādi ir pārāk tālu uz dienvidiem. Normāla, plaši pazīstamā daudzkrāsainā ziemeļblāzma novērojama tālāk uz ziemeļiem. Taču, ņemot vērā Saules aktivitāti Urālos, aptuveni 50.-60. platuma grādos, iespējams, būs vērojami sarkani uzliesmojumi. Nav garantēts, ka tie būs novērojami, taču, principā, tie iespējami Saules augstas aktivitātes vai uzliesmojumu apstākļos," — stāstīja zinātnieks.

Ziņu lente
0