Uz Saules noticis spēcīgs uzliesmojums

© Foto : pixabaySaule. Foto no arhīva
Saule. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zinātnieki prognozē, ka līdz Zemei Saules "sprādziena vilnis" nokļūs pēc pāris dienām, un tā iedarbība būs ļoti spēcīga.

RĪGA, 7. septembris — Sputnik. Vakar uz Saules noticis pēdējos 12 gados spēcīgākais un visā novērojumu laikā piektais lielākais uzliesmojums, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz Krievijas Zinātņu akadēmijas Ļebedeva Fizikas institūta Saules rentgena astronomijas laboratoriju.

Млечный путь - Sputnik Latvija
Zemei tuvojas visā novērojumu vēsturē lielākais asteroīds

Tiek atzīmēts, ka tas izveidojies divu lielāko Saules plankumu grupu apvienošanās rezultātā. Spriežot pēc Krievijas astronomu teiktā, tamlīdzīga spēka uzliesmojumi ir lielākie to tiem, ko ir spējīga saražot zvaigzne un kas parasti notiek Saules aktivitātes maksimuma posmā.

Tomēr pašreizējais uzliesmojums noticis tā saucamāļ Saules minimuma periodā, tādēļ zinātniekiem vēl nāksies noskaidrot tā cēloni.

Atbilstoši rentgena starojuma jaudai saules uzliesmojumi tiek iedalīti piecās klasēs: A, B, C, M un X. Vakardienas uzliesmojums pieder pie pēdējās X klases, un tam piešķirti X9.3 punkti, tāpēc tā ir viena no piecām lielākajām eksplozijām uz Saules virsmas, visā novērojumu laikā.

Krievijas zinātnieki vērš uzmanību, ka sprādziens noticis uz Saules virsmas, kas pavērsta pret Zemi, tādēļ tiek prognozēts, ka tā ietekme mūsu planētai būs maksimāla. Saules "sprādziena viļņa" iedarbības pirmos rezultātus būs iespējams novērtēt jau pēc dažām dienām.

Ziņu lente
0