Politika

Saeima izskatīs iniciatīvu par tiešajām prezidenta vēlēšanām

© Foto : Reinis Inkēns, Saeimas AdministrācijaLatvijas Republikas Saeimas ēka
Latvijas Republikas Saeimas ēka - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Deputāti atsaukušies uz tautas ierosinājumu ievēlēt prezidentu atklātās vēlēšanās – to parakstījuši jau vairāk nekā 11 tūkstoši cilvēku.

RĪGA, 8. septembris — Sputnik. Saeima uzdevusi Juridiskajai komisijai izskatīt iedzīvotāju kolektīvo iesniegumu ar lūgumu ieviest atklāto balsojumu prezidenta vēlēšanās, liecina informācija Saeimas lapā Twitter.

​Iniciatīvu "Tautas vēlēts Latvijas valsts prezidents" ierosinājusi biedrība par atklātību Delna. Balsošana notiek portālā Manabalss.lv. Iniciatīva jāizvērtē līdz 2017. gada 1. decembrim, atzīmē baltnews.lv.

Balsošana. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Rinkēvičs pareģo mēģinājumus ietekmēt Saeimas vēlēšanas

Lai iniciatīva tiktu izskatīta, vajadzīgi 10 tūkstoši parakstu, un patlaban šis skaits jau ir pārsniegts.

Patlaban Latvijas Sarversme nosaka, ka valsts prezidentu ievēl Saeima uz četriem gadiem. Viena un tā pati persona nevar vadīt valsti vairāk kā astoņus gadus no vietas.

Prezidents tiek ievēlēts slēgtā balsojumā, un viņam jāsavāc vismaz 51 deputāta balss. Ja neviens kandidāts nesaņem nepieciešamo blalsu skaitu, tiks pasludināta otrā kārta. Balsojuma kārtu skaits nav ierobežots, tās turpināsies, līdz viens no kandidātiem saņems nepieciešamo balsu skaitu.

Latvijas presidents Raimonds Vējonis Saeimas pavasara sesijas pēdējā sēdē aicināja deputātus pieņemt izskatīšanai vairākus Satversmes grozījumus, piemēram, piešķirt pilsoņiem iespēju ievēlēt valsts vadītāju, kā arī ļaut tautas ievēlētam prezidentam iniciēt Saeimas atlaišanu.

Vējoņa priekšlikums tika uztverts neviennozīmīgi — Latvijas eksprezidenti Valdis Zatlers un Vaira Vīķe-Freiberga asi kritizēja šo iniciatīvu.

Latvijas prezidents Raimonds Vējonis - Sputnik Latvija
Vējonis par prezidenta vēlēšanām: nevajag atsaukties uz ģeopolitiskiem draudiem

Zatlers šajā idejā nekavējoties saskatīja Krievijas ietekmi un savas bažas skaidroja ar to, ka Krievija jau vairākkārt esot centusies iejaukties citu valstu vēlēšanās. Savukārt Vīķe-Freiberga pat paziņoja, ka apšauba Latvijas iedzīvotāju spēju atbildīgi ievēlēt prezidentu.

Doma par to, ka pilsoņi paši ievēlēs prezidentu, ļoti nepatika arī Nacionālās apvienības deputātiem — viņi uzskata, ka tiešo vēlēšanu rezultātā par valsts vadītāju kļūšot "Kremlim labvēlīga persona".

Kārtējās vēlēšanas Latvijā notiks 2019. gadā.

Ziņu lente
0