Zemei tuvojas visā novērojumu vēsturē lielākais asteroīds

© Buie / Milky Way 1Млечный путь
Млечный путь - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Asteroīds Florence tika atklāts 1981. gadā, gaidāmā pietuvināšanās Zemei kļūs par ievērojamāko kopš 1890. gada, nākamreiz Florence pietuvosies Zemei līdzīgā attālumā ne agrāk kā 2500. gadā.

RĪGA, 20. augusts – Sputnik. Lielākais asterioīds, kāds jebkad pietuvojies Zemei visā ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa administrācijas novērojumu vēsturē, lidos garām mūsu planētai 1. septembrī, vēsta Sputnik Igaunija ar atsauci uz NASA.

Pēc kosmiskās aģentūras datiem, asteroīds Florence, kura diametrs sastāda ap 4,4 kilometru, nolidos drošā attālumā no Zemes, jeb apmēram 7 miljonu kilometru attālumā – tas ir, 18 reizes tālāk nekā attālums no Zemes līdz Mēnesim.

"Kaut arī daudzi asteroīdi lidojuši garām mūsu planētai tuvākā attālumā, nekā Florence 1. septembrī, tie visi bijuši mazāku izmēru. Florence ir vislielākais asteroīds, kurš jebkad tuvojies Zemei visā NASA Zemes tuvumā esošo asteroīdu novērošanas programmas pastāvēšanas laikā," — paziņoja ASV kosmiskās aģentūras pārstāvis Pols Hodass.

NASA parādīja asteroīda un Saules sistēmas planētu kustības trajektorijas, kurās redzams kā debesu ķermenis pietuvosies Zemei.

Relatīvi nelielais attālums, kurā Florence nolidos gar Zemi, sniedz astronomiem iespēju labāk izpētīt asteroīdu. NASA grasās izmantot radarus Kalifornijā un Puertoriko, lai novērotu debesu ķermeni, astronomi cer noteikt tiešāk garām lidojošā asteroīda izmērus, tiek ziņots, ka, iespējams, zinātnieki spēs iegūt asteroīda virsmas attēlus, kuri spēs parādīt 10 metrus lielas detaļas.

Спутник Сатурна Пан, архивное фото - Sputnik Latvija
NASA publicējusi Saturna pavadoņa attēlus

Asteroīdu Florence 1981. gada 2. martā atklāja amerikāņu astronoms Šelte Bass observatorijā Saidingspringā. Atklāšanas brīdī tas tika apzīmēts ar numuru 1981ET3. 1993. gada 6. aprīlī to nosauca par godu Anglijas žēlsirdības māsai un sabiedrības aktīvistei Florensai Naitingeilai. 

Pietuvošanās Zemei, kura notiks 1. septembrī, kļūs par visnozīmīgāko šim asteroīdam kopš 1890. gada. Nākošreiz Florence pietuvināsies Zemei līdzvērtīgā attālumā ne agrāk kā 2500. gadā. Vairākas naktis laikā to varēs novērot mazos teleskopos, ar neapbruņotu aci to pamanīt nebūs iespējams.

Asteroīds mājas lielumā un tuvu

Iepriekš Eiropas Kosmiskā aģentūra (EKA) paziņoja par citu asteroīdu, kurš pietuvosies Zemei šoruden – tas ir ievērojami mazāks savos izmēros, nekā Florence, taču tas nolidos ievērojami mazākā attālumā no mūsu planētas.

Devītā planēta - Sputnik Latvija
NASA zinātnieki atraduši trīs dzīvībai piemērotas planētas

Pēc EKA datiem, asteroīds nav liels: tā diametrs nepārsniedz 15-30 metrus. Efekts no šāda izmēra asteroīda ienākšanas Zemes atmosfērā varētu būt vienlīdzīgs tam, ko radīja 2013. gadā Čeļabinskas meteorīts, atzīmē Eiropas Kosmiskā aģentūra.

Pēc EKA datiem, asteroīds nolidos 44 tūkstošu kilometru attālumā no Zemes.

"Tas ir ellīgi tuvu," — paziņoja aģentūrai France Press Eiropas Kosmosa lidojumu pārvaldes centra direktors Rolfs Densings. Taču viņš atzīmēja, ka attālums līdz Zemei, kurā asteroīds atrodas šobrīd, ir "diezgan drošs".

Kamēr asteroīds būs redzams, astronomi grasās "izpētīt to tik detalizēti, cik vien tas iespējams, piemēram, iegūt informāciju par tā sastāvu," — atzīmē EKA.

Ziņu lente
0