Glābjas, kas var: Grībauskaite neuzturēsies Lietuvā mācību "Rietumi 2017" laikā

© Sputnik / Sergey MelkonovLietuvas prezidente Daļa Grībauskaite. Foto no arhīva
Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mācību "Rietumi 2017" laikā, kuru dēļ Lietuva sacēlies milzīgs troksnis, valsts prezidente Daļa Grībauskaite dosies uz Ameriku.

RĪGA, 7. septembris — Sputnik. Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite Krievijas un Baltkrievijas militāro mācību "Rietumi —2017" laikā viesosies ASV, vēsta aģentūra RIA Novosti.

Viņa dosies uz ANO Ģenerālās asamblejas sesiju Ņujorkā, kur 19. septembrī plāno uzstāties ar uzrunu. Šīs vizītes dēļ politiķi asi kritizē Lietuvas parlamenta deputāti.

Piemēram, deputāts Povils Urbšis paudis viedokli, ka šāds brauciens ir "vairāk nekā dīvains".

"Mēs stāstām visai pasaulei par iespējamo militāro uzbrukumu mūsu valstij, un ir dīvaini, ka brīdī, kad draudi ir īpaši lieli, augstākā virspavēlniece nolemj izbraukt no valsts, un nevis kaut kur netālu, bet otrpus jūrām," — viņš teica.

Lietuvas eksperti vērtē šo braucienu citādi.

Politiskais komentētājs Maris Laurinavičis uzskata, ka mācības "Rietumi —2017" neapdraud nevienu valsti.

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite - Sputnik Latvija
Lietuvas prezidente: jaunības entuziasms pasargās valsti no ienaidnieka

"Es neredzu nopietnu apdraudējumu saistībā ar šīm mācībām, no militāro draudu viedokļa Lietuvai vai pat Baltkrievijai, runājot par scenāriju, kura rezultātā karaspēks varētu palikt — es tādu iespēju nesaskatu," — viņš teica.

No 14. līdz 20. septembrim notiks Krievijas un Baltkrievijas stratēģiskās mācības "Rietumi 2017". Krievija un Baltkrievija vairākkārt paziņojušas, ka manevriem ir aizsardzības raksturs, savukārt gatavošanās mācībām notiek sarežģītos apstākļos, kad NATO karaspēku kontingents pie NVS valstu robežām ir ievērojami palielinājies.

Iepriekš Krievijas aizsardzības ministra vietnieks Aleksandrs Fomins paziņoja, ka tās ir parastas plānveida mācības, no kurām nav jēgas baidīties.

"Tā nav agresija, kā to traktē atsevišķas valstis… Es vispār neredzu jēgu to apspriest vai arī baidīties. Viss būs kā parasti — atvērti un draudzīgi," — teica Fomins.

Baltkrievijas Aizsardzības ministrija iepriekš paziņoja, ka novērotāju statusā Baltkrievijas  un Krievijas mācībās "Rietumi 2017" ir uzaicināti septiņu valstu novērotāji un vairākas starptautiskas organizācijas.

Latvija plāno nosūtīt uz mācībām trīs novērotājus.   

Ziņu lente
0