Mediji: Dānijā apspriedīs likumprojektu par "Ziemeļu straumes 2" būvniecības aizliegšanu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kā atzīmē dāņu prese, šobrīd Dānija atrodas "spiediena iespaidā": Vācija vēlētos, lai tā atļauj "Ziemeļu straumes 2" būvniecību, kamēr Baltijas valstis un Polija iestājas pret.

RĪGA, 3. septembris – Sputnik. Dāņu valdība iesniegusi apspriešanai likumprojektu, kurš paredz aizliegt "Ziemeļu straumes 2" tipa cauruļvadu būvniecību valsts teritoriālajos ūdeņos gadījumā, ja tas ir pretrunā ar valsts interesēm drošības un starptautiskās politikas jomā, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz avīzi Politiken.

Šobrīd ar šāda veida projektu pieņemšanas lēmumiem nodarbojas Dānijas Enerģētikas aģentūra. Gadījumā, ja šis likums tiks pieņemts, tad turpmāk šis jautājums pāries Ārlietu ministrijas kompetencē.

"Pēc mūsu vērtējumiem, lēmumu par atteikšanos no cauruļvada būvniecības mūsu teritoriālajos ūdeņos būtu jāpieņem ministrijas līmenī," — teikts dokumenta komentāros.

Ministru attieksmei pret šāda veida projektiem jābalstās uz "brīva politiska lēmuma", kas ņemtu vērā "Eiropas un alianses intereses", kā arī "kopīgās stratēģiskās intereses".

Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeiers - Sputnik Latvija
Šteinmeiers Tallinā kritizējis Baltijas valstu pozīciju attiecībā uz "Ziemeļu straumi 2"

Kā atzīmē izdevums, šobrīd Dānija atrodas "spiediena iespaidā": Vācija vēlētos, lai tā atļauj "Ziemeļu straumes 2" būvniecību, kamēr Baltijas valstis un Polija iestājas pret.

Daudzi ļoti neviennozīmīgi attiecas pret projektu, jo uzskata, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins varētu izmantot gāzes piegādes Eiropai kā politisku instrumentu. Plānots, ka valdības piedāvājumus Dānijas parlaments izskatīs oktobrī.

Projekts "Ziemeļu straume 2" paredz divu gāzes vadu mezglu būvniecību ar kopējo jaudu 55 miljardi kubikmetru gāzes gadā no Krievijas piekrastes cauri Baltijas jūrai līdz Vācijai. Jauno cauruļvadu plānots uzbūvēt blakus esošajam gāzesvadam "Ziemeļu straume".

Ziņu lente
0