Politika

Kijeva grasās pasludināt Krieviju par "valsts iebrucēju"

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Pāriet pie mediju bankasNeatkarības laukums Kijevā
Neatkarības laukums Kijevā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Irinas Lucenko teiktā, Ukrainas darbībām Donbasā investoru acīs jāizskatās par pašaizsardzību.

RĪGA, 29. augusts — Sputnik. Likumprojektā par Donbasa reintegrāciju Krievija pieminēta kā "valsts iebrucēja", paziņoja Ukrainas prezidenta Petro Porošenko pārstāve Augstākā radā Irina Lucenko.

"Pirmo reizi likumdošanas līmenī tiks ieviests jēdziens, ka Krievija ir valsts iebrucēja," — citē RIA Novosti Lucenko paziņojumu Ukrainas Piektā kanāla ēterā.

Ukrainas karavīri. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Politologs: Kijeva bieži nosprauž diversantiem "idiotiskus" uzdevumus

Pēc viņas teiktā, šajā dokumentā ir tiešā atsauce uz ANO Statūtu 51. pantu, kas attiecas uz pašaizsardzību. Lucenko paskaidroja, ka tas nozīmē, ka Ukrainai ir tiesības aizstāvēties.

"Tas, vēlreiz, nav karš, bet pašaizsardzība. Tas ir darīts, lai Starptautiskais Valūtas fonds mums piešķirtu līdzekļus, tas domāts investoriem," — viņa norādīja.

Likumprojekts "ir pabeigts par 99,9% un gatavs reģistrācijai parlamentā", piebilda Lucenko. Pēc viņas teiktā, Ukraina veikusi konsultācijas par likumprojektu ar "Normandijas četrinieka" dalībvalstīm un ASV.

Ukraiņu līderis Petro Porošenko iepriekš paziņoja par nodomu iesniegt izskatīšanai Augstākā radā likumprojektu par Donbasa reintegrāciju. Saskaņā ar deputātu datiem dokuments paredz Kijevas nekontrolēto Donbasa teritoriju atzīšanu par "okupētām", kas nozīme Ukrainas darbību pāreju "karaspēka operācijas" formātā.

Ukrainas Drošības dienesta vadītāja bijušais padomnieks Markijans Lubkivskis - Sputnik Latvija
Kijeva uzskata, ka Polijas ĀM paziņojumi kaitē valstu attiecībām

Krievijas pārstāvis Ukrainas kontakta grupā Boriss Grizlovs apgalvoja, ka likumprojekts ir mēģinājums izstrādāt alternatīvu Minskas vienošanām, taču politiska izlīguma vietā tiek piedāvāts risināt konfliktu militārā ceļā. Savukārt DTR un LNR apgalvoja, ka konflikta risināšanai jānotiek Minskas vienošanos ietvaros un citi varianti nav pieņemami.

"Vienīgais plāns, kas klaidā ukraiņu nacionālistu slimās smadzenēs, ir "Donbasa reintegrācija", kas ir līdzīga Donbasa tautas genocīdam. Jo šajā "reintegrācijas" plānā nav ne vārda par to, ka tiks ņemtas vērā to cilvēku intereses, kuri 2014. gadā paziņojuši par savu pozīciju, kas nesakrita ar maidana plāniem," — paziņojis pašpasludinātās Doņeckas Tautas Republikas vadītājs Aleksandrs Zaharčenko.

Saskaņā ar jūlijā veikto aptauju, vairāk nekā puse ukraiņu (55%) atbalsta Kijevas nekontrolēto Donbasa teritoriju atzīšanu par "okupētām". Pret to iestājušies 22% respondentu. Pētījumu veica fonds "Demokrātiskās iniciatīvas" sadarbībā ar Razumkova centru no 9. līdz 13. jūnijam visā Ukrainā, izņemot Kijevas nekontrolētos Donbasa rajonus, tika aptaujāti 2018 iedzīvotāji.

Ziņu lente
0