Politika

Kijeva uzskata, ka Polijas ĀM paziņojumi kaitē valstu attiecībām

© Sputnik / Ирина Александрова / Pāriet pie mediju bankasUkrainas Drošības dienesta vadītāja bijušais padomnieks Markijans Lubkivskis
Ukrainas Drošības dienesta vadītāja bijušais padomnieks Markijans Lubkivskis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas Drošības dienesta vadītāja bijušais padomnieks uzskata, ka Ukrainas ĀM izsauks Polijas vēstnieku un pieprasīs paskaidrojumus, vai Ukrainas vēstnieks Polijā ieradīsies ministrijā, lai pieprasītu paskaidrojumus.

RĪGA, 5. jūlijs — Sputnik. Ukrainas Drošības dienesta vadītāja bijušais padomnieks Markijans Lubkivskis uzskata, ka Ukrainai jāpieprasa Polijas paskaidrojumi jautājumā par Polijas ārlietu ministra izteikumiem.

"Polijas ārlietu ministra Vaščikovska izteikumi ir nepiemēroti, nedraudzīgi un kaitē Ukrainas un Polijas divpusējām attiecībām," — Lubkivkska teikto intervijā telekanālam "112 Ukraina" citē RIA Novosti

Iepriekš Vitolds Vaščikovskis intervijā izdevumam wSieci pavēstīja, ka Polija "kategoriski pieprasīs no Ukrainas, lai visi jautājumi tiktu atrisināti, pirms Kijeva nostāsies pie Eiropas vārtiem, lai lūgtu iestāšanos."

"Mūsu viedoklis ir ļoti skaidrs: ar Banderu Eiropā netiksiet", — uzsvēra Vaščikovskis.

Lubkivskis uzskata, ka Ukrainas ĀM izsauks Polijas vēstnieku un pieprasīs paskaidrojumus, vai Ukrainas vēstnieks Polijā ieradīsies ministrijā, lai pieprasītu paskaidrojumus.

UDD vadītāja bijušais padomnieks atzīmēja, ka līdz Ukrainas iestāšanās ES brīdim vēl ir ļoti tālu, paies ilgs laiks un, acīmredzot, nomainīsies ne viens vien Vaščikovskis.

Ukraina - Sputnik Latvija
Polijas ĀM: "ar Banderu" Ukraina neiestāsies ES

Iepriekš Polijas valdošās partijas "Tiesības un taisnīgums" vadītājs Jaroslavs Kačinskis paziņoja, ka Ukraina neiestāsies ES gadījumā, ja turpinās uzturēt Otrā pasaules kara laiku ukraiņu nacionālistu līdera Stepana Banderas kultu.

Ukrainas Augstākās Radas Ārlietu komitejas vadītāja Anna Gopko uzskata, ka Ukrainai un Polijai jāmeklē kompromisi strīdīgu vēsturisko jautājumu risināšanai.

"Ukraiņiem vienmēr jāparāda augsts morālais līmenis, jāparāda mūsu pašcieņa, jāaizstāv mūsu nacionālās intereses. Kas attiecas īpaši uz vēsturiskiem jautajumiem, pastāv (..) speciāla divpusēja komisija prezidentu administrāciju līmenī," — paziņoja Gopko.

Kijevas pārstāve Donbasa kontaktu grupas politiskajā apakšgrupā, sabiedriskās organizācijas "OPORA" valdes priekšsēdētāja Olga Aivazovska norādīja, ka Vaščikovska izteikumiem raksturīgs populisms.

"Nevajag saasināt ne izteikumus, ne izteikumu līmeni, jo tās ir iekšējās intereses, tā patlaban ir uz iekšējo auditoriju vērsta populisma pazīme," — viņa pavēstīja.

Ukrainas sacelšanās armija — UPA (ekstrēmistiska organizācija, aizliegta vairākās pasaules valstīs), kuras līderis bija Stepans Bandera, parādījās 1942. gadā. Tā bija Ukrainas nacionālistu organizācijas kaujas nodaļa. Pārsvarā "Banderieši" rīkojās Rietumukrainā un karoja pret padomju karaspēku, sadarbojoties ar hitlkeriešiem. Centieni glorificēt organizāciju un tās līderus izraisa asu kritiku no veterānu puses.

Ziņu lente
0