"Zaļās investīcijas" palīdzēs glābt reto sniega leopardu

© SputnikSniega leopards Kirgīzijā
Sniega leopards Kirgīzijā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Biškekā notika starptautisks forums, veltīts retā un "mistiskā" sniega leoparda saglabāšanai. Skaisto un granciozo dzīvnieku gandrīz neviens nav redzējis – pasaulē palikuši tikai aptuveni 6 tūkstoši unikālo plēsoņu.

RĪGA, 28. augusts — Sputnik. ANO ģenerālsekretāra asistente Džihana Sultanoglu piedalījās starptautiskā forumā Biškekā, kas bija veltīts sniega leoparda saglabāšanai, vēsta Sputnik Igaunija.

Intervijā Sputnik Kirgistāna korespondentei Aselai Minbajevai viņa pastāstīja par "mistisko" dzīvnieku — irbisu, jeb sniega leopardu.

Kāpēc jāglābj dzīvnieks, ko redzējis tikai retais?

— Sniega leopards ir gandrīz mistisks zvērs. Cilvēki daudz biežāk viņu apdzied nekā sastop. Taču irbisi ir augstkalnu ekosistēmas elements un pieder pie izzūdošajām sugām. Ja tie izzudīs, cietīs visa šī trauslā sistēma. Taču arī cilvēks ir tās daļa. Zeme, ganības un augsne cietīs, ja no sistēmas pazudīs kaut vai viens posms. Protams, tas ietekmēs cilvēka dzīvi.

© Foto : WWF/Сергей СпицынSniega leopards videonovērošanas sistēmas ierakstā
Снежный барс попал на камеру слежения - Sputnik Latvija
Sniega leopards videonovērošanas sistēmas ierakstā

2015. gadā tika pieņemti Stabilas attīstības mērķi tuvākajiem 15 gadiem. Tajos iekļauti trīs virzieni: sociālais progress, ekonomiskā izaugsme un apkārtējās vides saglabāšana. Pēdējais punkts ietver rūpes par dabu, un mēs nevaram ignorēt sniega leoparda saglabāšanas problēmu.

Kāpēc šim dzīvniekam draud izzušana?

— Pirmkārt, malumedniecības, nelikumīgu medību rezultātā. Otrkārt, sniega leopards izmirst, jo zūd tā dzīves vide — pie tā noved cilvēka ekonomiskā darbība. Treškārt, populācija cieš stihisko nelaimju, klimata izmaiņu rezultātā.

Kas jādara, lai glābtu šo kaķu dzimtas parstāvi?

— Biškekā notika starptautisks forums, kas bija veltīts sniega leoparda un tā ekosistēmu saglabāšanai. Tas ir jau otrais šāda veida pasākums. Pirmais notika 2013. gadā, kad tika izstrādāta Sniega leopardu saglabāšanas globālā programma.

Brūnais lācis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Saulkrastu apkaimē privātmājas apciemo lācis
Jas ir īpaši svarīgi? Forumā sapulcējās visas ieinteresētās puses: zinātnieki, valsts iestāžu, starptautisko organizāciju un biznesa pārstāvji. Katrs nes savu artavu, un kopā mēs varam sasniegt rezultātu. Ļoti svarīgi ir iesaistīt problēmas risināšanā vietējās biedrības tur, kur atrodas sniega leopardu dzīves vieta. Ir jāmaina mentalitāte, kultūra, cilvēlu izturēšanās, lai arī viņi censtos atrisināt problēmu.

Jā, sniega leopardus sastapuši nedaudzi. Taču tie ir, un mūsu pienākums ir tos glābt! Protams, vajadzīgi resursi, lai būtu iespējams īstenot visas pūles.

Kas ir "zaļās investīcijas" un kā tās palīdzēs saglabāt sniega leopardu?

— To mērķis ir samazināt kaitīgo ietekmi uz apkārtējo vidi un klimatu. Runājot par sniega leopardu, šīs investīcijas vērstas uz populācijas aizsardzību un saglabāšanu. Tagad slavenības visā pasaulē paraksta petīciju, lai piesaistītu cilvēku vērību šai problēmai, lai paceltu to augstākā līmenī.

Ko sniega leopards jums teiktu, ja prastu runāt?

— Sniega leopards pat neprot rūkt! Taču man šķiet, tas teiktu: "Saglabājiet manas mājas! Apturiet klimata izmaiņas."

Gribētu izmantot šo iespēju un paust savu atzinību Kirgistānai par iniciatīvu. Daudz kas jau ir izdarīts, un jūsu valsts šajā jomā ieņem līdera vietu.

Ziņu lente
0