Somālieša uzbrukumu militārpersonām Briselē atzina par terora aktu

© REUTERS / Francois LenoirKaravīri Briselē. Foto no arhīva
Karavīri Briselē. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Briseles centrā vīrietis ar nazi metās virsū militārajai patruļai, kliedzot "Allah akbar", karavīri atklāja uguni, uzbrucējs tika ievainots un vēlāk slimnīcā mira.

RĪGA, 26.augusts — Sputnik. Ar mačeti bruņojies vīrietis, kliedzot "Allah akbar" uzbruka militārdienējošajiem, kuri patrulēja Emīla Žakmana bulvārī, Briseles centrā, uzbrukums tika kvalificēts kā terora akts, vēsta RIA Novosti.

Uzbrukuma rezultātā viens no karavīriem guva vieglus sejas ievainojumus, savukārt citu ievainoja rokā. Militārā patruļa atklāja nāvējošo uguni, uzbrucējs guva smagas traumas un vēlāk slimnīcā mira.

​Briselē patruļai uzbrukušā personība tika noskaidrota, tas izrādījies 30 gadus vecs somālietis. Uzbrucējs neatrodas personu sarakstā, kuras tiek turētas aizdomās par terorisma darbību, viņš nav bijis drošības dienestiem zināms, paziņoja teleradiokompānija RTBF ar atsauci uz tiesībsargājošajām iestādēm.

Policija klasificējusi uzbrukumu kā terora aktu.

"Mēs uzskatām, ka runa ir par terorisma uzbrukumu," paziņoja Beļģijas Federālās prokuratūras oficiālais pārstāvis.

Beļģijas galvaspilsētas birģermeistars Filips Klozs paziņoja, ka uzbrukums militārajai patruļai, kuru piektdienas vakarā sarīkoja Briselē, ir "izolēts akts", vīrietis darbojās vienatnē.

"Saskaņā ar pirmajiem policijas datiem, runa ir par izolētu aktu, " teica viņš žurnālistiem, paziņojot, ka sakarā ar incidentu terorisma draudu līmenis Briselē netiks paaugstināts — tas paliks trešajā, pirmspēdējā līmenī.

Uzbrukums patruļai Briselē ir jau trešais terora akts pēdējo nedēļu laikā Eiropā.

17.augustā dienas vidū mikroautobuss iebrauca ļaužu pūlī Barselonas tūrisma centrā — Ramblas gājēju ielas rajonā.  Uzbrukuma rezultātā bojā gāja 14 cilvēki, ap 130 guva ievainojumus. Viņu vidū bijuši vairāk kā 20 valstu pilsoņi.

Ieroči un munīcija - Sputnik Latvija
Eksperts: Eiropas tolerance novedusi pie terorisma izplatīšanās

Dažas stundas pēc uzbrukuma Barselonā, Kambriļsas pilsētā, kura atrodas 120 kilometru attālumā, notika vēl viens terora akts. Teroristi tieši tāpat ietriekušies cilvēku pūlī, septiņi cilvēki guva ievainojumus. Četri teroristi tika likvidēti, piektais tika ievainots un vēlāk mira.

Atbildību par terora aktu sarīkošanu uzņēmās vairākās valstīs aizliegtais teroristu grupējums "Islāma valsts".

18.augustā Somijas pilsētā Turku 18 gadus jauns Marokas pilsonis sarīkoja uzbrukumu ar nazi garāmgājējiem. Pūtori un Kaupatori tirdzniecības laukumu rajonā viņš uzbruka diviem garāmgājējiem un, virzoties tālāk, iesitis ar nazi vēl vairākiem cilvēkiem. Kopā ievainojumus guva 10 cilvēku, divi no viņiem no gūtajiem ievainojumiem mira. Policija kvalificēja uzbrukumu kā terora aktu.

NATO pienācis laiks nodarboties ar reāliem draudiem

Krievijas senators Aleksejs Puškovs komentēja ar mačeti bruņota vīrieša uzbrukumu policistiem Briselē, uzsverot, ka NATO pienācis laiks nodarboties ar reāliem draudiem Eiropā, nevis ar iedomātiem draudiem no Krievijas puses.

"Tagad vēl arī uzbrukums ar nazi Briselē ar kliedzieniem "Allah Akbar!". NATO jau sen pienācis laiks ķerties pie reāliem draudiem Eiropā, nevis pie iedomātiem Krievijas draudiem, " uzrakstīja parlamentārietis savā Twitter mikroblogā.

​Pēc viņa vārdiem, "spriežot pēc uzbrukumu virknes, no Barselonas un Turku līdz Briselei un Londonai, ISIS pārnes sadursmes no Tuvajiem Austrumiem uz Eiropu, jo tur jau ir tūkstošiem tā aģentu".    

Ziņu lente
0