Nemiernieki Sīrijā pārgājuši liela mēroga atbildes uzbrukumā

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Pāriet pie mediju bankasSīrija
Sīrija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc jūtamu zaudējumu sērijas teroristiskā grupējuma kaujinieki mēģina revanšēties Sīrijas ziemeļrietumos.

RĪGA, 26.augusts — Sputnik. Ap 9 tūkstošiem teroristu no aizliegtā grupējuma Jabhat al-Nusra šobrīd mēģina pilnībā ieņemt Sīrijā Idlibas provinci, vēsta RIA Novosti ar atsauci uz Krievijas Bruņoto spēku Ģenerālštāba galvenās pārvaldes priekšnieka ģenerālpulkveža Igora Korobova paziņojumu.

Krievijas GKS iznīcinātājs Su-35 - Sputnik Latvija
Krievijas aviācija iznīcinājusi lielu skaitu teroristu objektu Sīrijā

"Teroristi tiecas pārņemt kontroli pār visu tās teritoriju, aktivizējot kaujas darbības pret "mierizlīguma" opozīcijas veidojumiem, "atzīmēja Korobovs, piebilstos, ka Jabhat al-Nusra izdevās izdarīt ievērojamus zaudējumus citam grupējumam, Ahrar ash-Sham, un ieņemt dominējošo pozīciju. Turklāt opozīcijas vienību radikālā daļa, tiecoties izbēgt no pilnīgas iznīcināšanas, pārgājusi uz uzvarošo nemiernieku pusi.

Korobovs atzīmēja, ka kopējais Jabhat al-Nusra skaits Sīrijā pārsniedz 15 tūkstošus teroristu, lielākā daļa no kuriem ir vietējie iedzīvotāji.

Idliba kā nākotnes pušu mierizlīguma zona, kuru kontrolēs Krievija

Kaujinieku aktivizēšanās Idlibas provincē ir saistīta ar Kazahstānas galvaspilsētā, Astanā pārrunu turpināšanos par ceturtās deeskalācijas zonas izveidošanu Sīrijā, kurai ir jāatrodas tieši šajā provincē.

"Nedrīkst aizmirst to, ka tādā veidā Jabhat al-Nusra līderi mēģina šajā etapā nepieļaut deeskalācijas zonas izveidošanu šajā Sīrijas daļā un tādējādi izjaukt mierīgas konflikta noregulēšanas procesu, " paziņoja ģenerālpulkvedis.

Iepriekš tika nosauktas trīs deeskalācijas zonas: uz ziemeļiem no Homsas pilsētas, Austrumu Gutas rajonā un uz Sīrijas robežas ar Jordāniju. Krievijas kara policija izveidoja deeskalācijas zonās kontrolpunktus un novērošanas posteņus.

Damaska - Sputnik Latvija
Teroristi sākuši apšaudi starptautiskās izstādes laikā Damaskā, ir bojāgājušie

Idlibas province atrodas Sīrijas ziemeļrietumos starp divām provincēm, kuras kontrolē Sīrijas valdība, — Latakiju un Alepo. Ziemeļos province robežojas ar Turciju. Kopš 2015.marta šīs provinces galvaspilsēta Idliba atrodas kaujinieku kontrolē. Kopējā provinces platība ir apmēram 6 000 kvadrātkilometri, iedzīvotāju daudzums ir apmēram pusotrs miljons cilvēku.

Kopš 2015.gada 30.septembra (kopš pretterorisma operācijas sākšanas ar Krievijas GKS piedalīšanos) kara raksturs Sīrijā ir kardināli izmainījies: valdības karaspēki un to sabiedrotie raida prettriecienus pretošanās grupējumiem un spēkiem. Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu paziņoja, ka pilsoņkarš Sīrijā faktiski ir beidzies. Pēc viņa vārdiem, panākt šādu rezultātu, kurš ļauj koncentrēties uz terorisma draudu apkarošanu, palīdzējusi mierīgās opozīcijas daļa un deeskalācijas zonu ieviešana valstī.    

Ziņu lente
0