Lietuvas eksprezidents: Krievija būvē "atombumbu" netālu no Viļņas

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas bijušais prezidents Valds Adamkus salīdzināja Baltkrievijas celto AES Astravjecā ar "atombumbu".

RĪGA, 23. augusts — Sputnik. Lietuvas bijušais prezidents Valds Adamkus starptautiskajā konferencē Viļņā, kas bija veltīta reģionālās drošības jautājumiem kritizēja Lietuvas valdību par nespēju pārliecināt ES dalībvalstis par to, ka 50 km attālumā no Lietuvas galvaspilsētas celtā BelAES nopietni apdraud visu Eiropu, vēsta ru.delfi.lt

"Krievija ar baltkrievu rokām būvē atombumbu pie pašas Viļņas sliekšņa," — paziņoja eksprezidents.

Pēc viņa domām, nepieciešams izveidot reālu opozīciju un protestēt arī pret gāzes vadu Nord Stream, kas tiek izbūvēts Baltijas jūrā starp Krieviju un Vāciju.

Baltkrievijas AES būvdarbi Astravjecā - Sputnik Latvija
Varšava atteikusies pirkt Baltkrievijas AES enerģiju

Adamkus uzsvēŗa, ka šo jautājumu lemšanai tuvākajā ES samitā ieteicams organizēt atsevišķu Eiropas reģiona vadītāju tikšanos, kurā tiktu apspriesti enerģētikas jautājumi.

15. jūlijā Lietuvas Seims atzina, ka Astravjecas AES būvdarbi apdraud valsts nacionālo drošību, tās apkārtējo vidi un iedzīvotāju veselību. Pie tam republikā tika pieņemts likums par Baltkrievijas elektrostacijas ražotās elektroenerģijas boikotu. Lietuvas Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas priekšsēdētājs Vitauts Beks jau vairākkārt informējis par savu nodomu panākt BelAES būvdarbu aprutēšanu vai tās darbības aizliegšanu.

Lietuva jau ir vērsusies pie Latvijas ar lūgumu aizliegt elektroenerģijas importu no BelAES.

Ziņu lente
0