Veikalu tīkla Lidl paradokss: zemas cenas kaitē pircējam

CC BY-SA 2.0 / Kristian Bjornard / LidlЛоготип немецкой торговой сети Lidl на фасаде магазина
Логотип немецкой торговой сети Lidl на фасаде магазина - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vācu supermārketu parādīšanās Latvijā draud ar zaudējumiem Maxima un Rimi. Taču vai patērētāji gūs labumu?

Arī iepriekš Lidl ir centies ienākt Latvijā. Pirms dažiem gadiem gigants jau nopirka vairākus zemes gabalus un atklāja administratīvo centru, kurā apmācīja personālu darbam visās Baltijas valstīs. Taču pēkšņi uzņēmums pameta valsti un pat pārdeva nekustamos īpašumus.

Kāpēc? Klīst runas par "spiedienu" no plaši pazīstama Lietuvas uzņēmuma puses. Taču, iespējams, Lidl vadība nolēma vispirms pastrādāt citos Austrumeiropas reģionos – Lietuvā, Polijā, Bulgārijā, Moldovā, un tikai pēc tam, patrenējies nabadzīgo valstu sarežģītajā tīklā, ieiet Latvijā.

Taču vai tagad Lidl patiešām ienāks? Ja tā, kas tad notiks valstī? Par to Sputnik aprunājās ar Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidentu, Eiropas Komisijas padomnieku tirdzniecības jautājumos Henriku Danusēviču.

Ko mēs ieraudzīsim

Lidl plauktos "Paredzu, ka Lidl, ja patiešām ienāks Latvijā, sāks darbu ne ātrāk, kā nākamā gada nogalē. Vispirms Lidl uzcels administrācijas ēku, noliktavu (to plānots celt Mežciemā) un tikai pēc tam – pirmo veikalu. Ar laiku šeit varētu parādīties aptuveni 20 veikali – mazāk nekā Lietuvā," – uzskata Danusēvičs.

Логотип сети супермаркетоа Lidl - Sputnik Latvija
Lidl varētu kļūt par Supernetto konkurentu

Jautāts, vai Lidl plauktos atradīsies vieta Latvijas precēm, speciālists atbildēja viennozīmīgi: tikai no lielajiem ražotājiem, kuri gatavi piedāvāt pēc iespējas zemāku iepirkuma cenu. Arī citās valstīs Lidl strādā tikai saskaņā ar šo principu: iegādājas lielu produkcijas daudzumu starptautiskajos koncernos – vairākām valstīm uzreiz, tāpēc saņem izdevīgākos ražotāju piedāvājumus, bet pircēji veikalos redz zemas cenas. Kādi tad mums Latvijā ir pašmāju ražotāji? Pēc Henrika Danusēviča domām, Lidl plauktos varētu parādīties produkcija, piemēram, ar Laimas brendu (tomēr tā norvēģu ražotne, no kompānijas, kas iekļauta koncernā Orkla) vai Aldaris (rūpnīca pieder starptautiskajam koncernam Cаrlsberg).

Vēl, iespējams, būs kaut kādi vietējie dārzeņi, taču arī tie nāks no lielajiem piegādātājiem, kas spēj piedāvāt zemāko cenu, citādi te būs preces, piemēram, no Vācijas vai Polijas. Jāsaprot arī tas, ka plauktos nebūs vienas grupas preču daudzveidības: sviests – no diviem piegādātājiem, tāpat kā minerālūdens, un tāpat būs ar visu pārējo. Savukārt citos tirdzniecības tīklos Latvijā sastopama milzīga daudzveidīga.

Dievs nav mazais bērns

Pēc Danusēviča domām, Lidl parādīšanās izdarīs triecienu gan Maxima, gan RIMI (it īpaši tā lēto preču veikaliem SuperNetto). Iespējams, Lidl parādīšanās neietekmēs dārgo SKY un Stockman, arī nelielie veikali viegli pārcietīs giganta ierašanos. Taču tirgus pārdale būs liela. Lietuvā līdz ar Lidl parādīšanos visi lielie tirdzniecības tīkli zaudēja aptuveni 8% tirgus.

Automātiski palielināsies arī ar lielveikalu darbinieku meklēšanu saistītā problēma. Nesen Elvi Latvija komerciālā direktore Laila Vārtukapteine teica, ka tirdzniecības tīkli arī bez Lidl aizvien biežāk saskaras ar darbinieku trūkuma problēmu – iedzīvotāju aizplūdums no valsts ir milzīgs.

"Līdz ar Lidl parādīšanos citu tirdzniecības tīklu problēmu skaits pieaugs, un, lūk, kāpēc. Labi zināms, ka cilvēki koncernā Lidl saņem teju augstākās algas salīdzinājumā ar citiem tīkliem. Arī darba apstākļi Lidl ir labākie," – skaidro Danusēvičs.

Šī iemesla dēļ Lidl parādīšanos nepacietīgi gaida gandrīz visu Latvijā strādājošo tirdzniecības tīklu darbinieki. Pēc Danusēviča domām, kādam būs labi, taču kopumā tautsaimniecība cietīs. Mainīsies tirgus, būs vairāk importētās produkcijas, vietējie ražotāji cietīs zaudējumus, daži pat būs spiesti aizvērties. Tātad mazināsies nodokļu ienākumi, tostarp arī no tirdzniecības tīkliem, kuri sadarbojas ar ražotājiem no Latvijas – to skaits, iespējams, samazināsies.

Логотип сети супермаркетов Lidl на фасаде крыши магазина - Sputnik Latvija
Juris Paiders: no Lidl ienākšanas nav jābaidās

Taču medijos jau parādījies arī tāds viedoklis. Spēcīgāko triecienu vietējie ražotāji saņēma, kad valstī parādījās Maxima un RIMI. Tie ne tikai diktēja noteikumus tirgū, bet arī sāka nomākt ražotājus, burtiski šantažējot viņus un spiežot atdot produkciju par niecīgām cenām.

Un tagad, kā mēdz teikt, Dievs nav mazais bērns: arī Maxima un RIMI izjutīs triecienu no stiprāka pretinieka puses. Viņiem pašiem nāksies mainīt politiku. Tiesa, domājams, Maxima un RIMI diezin vai sāks labāk izturēties ar vietējiem ražotājiem. Pēc Lidl parādīšanās šie tirdzniecības tīkli cietīs zaudējumus, un centīsies tos mazināt, vēl vairāk apspiežot ražotājus Latvijā.

Globālie spēles noteikumi

"Kas attiecas uz parastajiem pircējiem, kuri varēs pirkt preces par zemākām cenām, teikšu sekojošo. Jā, sākumā viņiem būs labi, taču pēc tam – ne, jo mazināsies ienākumi valsts budžetā, un valstij nāksies izskatīt nodokļu sistēmu," – prognozē eksperts.

Viņš paskaidroja, ka Lidl ir labs valstīm, kurās ir lielie ražotāji – tie var cauru gadu piegādāt tirdzniecības tīklam plašu preču klāstu par zemām cenām. Ražotājiem ir liels noieta tirgus, un tie maksā lielus nodokļus. Taču Latvijā nav tik lielu vietējo ražotāju, kas varētu piegādāt produkciju Lidl.

Jā, tīkls var mazliet paflirtēt ar vietējiem, taču ne ar ražotājiem, bet gan politiķiem. Tiklīdz Lidl parādās jaunā valstī, sākumā tajā atrodas vieta arī vietējām precēm (saprotams, tas notiek demonstrācijas labad), taču pakāpeniski to skaits aizvien samazinās…

"Turklāt Lidl ir izcilas prasības no produkcijas kvalitātes, pareizāk sakot, no tās ražošanas viedokļa. No ražotāja tiek pieprasīti globālie starptautiskie sertifikāti, kuri maksā milzu naudu. Un nav svarīgi, ka vietējiem uzņēmumiem ir visas atļaujas no Pārtikas un veterinārā dienesta, ka preces ir kvalitatīvas, taču saprotamu iemeslu dēļ tie nevar saņemt dārgos sertifikātus.

Ja uzņēmums saņem tādu dokumentu, tas nekavējoties paceļ produkcijas cenas. Taču Latvijas tirgū ir nopietna konkurence, un dārgāku produkciju, lai arī tā saņēmusi stingrus starptautiskos sertifikātus, šeit pārdot nav viegli. Taču Lidl pieprasa tieši tādus dokumentus. Arī tas ir milzīgs šķērslis lielākajai daļai vietējo ražotāju, kuri nestrādā globālajā tirgū," – secināja Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents.

Ziņu lente
0