Maskavā aizturēti kaujinieki, kuri plānojuši teroraktus

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Patlaban aizturēti četri cilvēki: "Islāma valsts" emisārs, spridzekļu speciālists un divi pašnāvnieki. Federālais Drošības dienests pieprasa aizturēt trīs aizdomās turamos.

RĪGA, 15. augusts — Sputnik. Krievijas Federālais Drošības dienests (FDD) aizturējis aizdomās turamos par teroraktu sērijas organizēšanu Maskavā, aģentūrai RIA Novosti pastāstīja Lefortovas tiesas preses sekretāre Jekaterina Krasnova.

"Tiesa saņēma lūgumu arestēt trīs par teroraktu sagatavošanu aizdomās turamos," — viņa piebilda.

Patlaban aizturēti četri cilvēki: "Islāma valsts" emisārs, spridzekļu speciālists un divi pašnāvnieki.

FDD paziņojumā norādīts, ka pašnāvnieki gatavojušies sarīkot sprādzienus cilvēku masveida pulcēšanās vietās, tostarp transporta objektos un lielās tirdzniecības vietās Maskavā. Organizācija informē, ka Piemaskavā konstatēta un padarīta nekaitīga sprāgstvielu un paštaisītu spridzekļu ražošanas laboratorija.

Operatīvie darbinieki informē, ka teroraktiem plānots izmantot acetona triperoksīdu — sprāgstvielu, kas pazīstama kā "Sātana māte". Militāriem nolūkiem šī viela gandrīz netiek izmantota tās gaistamības dēļ un ņemot vērā vielas jutīgumu pret triecieniem, sasilšanu un citu ārēju iedarbību, kā rezultātā sprāgstvielu ražošana uz tās pamata ir bīstama.

Patlaban arestēti trīs aizdomās turamie. Tiesa saņēmusi materiālus par Davlateru Hadžijevu, Sievuši Davronzodu un Sulaimohnu Burhonovu — viņi tiek turēti aizdomās par teroristiska akta sagatavošanu un ieroču un munīcijas nelikumīgu apgrozījumu.

Pēdējo mēnešu laikā tā ir jau otrā speciālā operācija Maskavas reģionā: maijā FDD ziņoja, ka aizturēti četri kaujinieki, kuri gatavojuši sprādzienus transporta objektos. Terorakti tika gatavoti ar Sīrijā mītošo "Islāma valsts" vadītāju atbalstu.

Сотрудник правоохранительных органов производит арест - Sputnik Latvija
FDD vadītājs pieprasa pastiprināt kontroli uz Krievijas robežas

Jūlija beigās FDD novērsa lielus teroraktus Sanktpēterburgā. Specdienests aizturēja septiņus emigrantus no Centrālās Āzijas, kuri gatavoja uzbrukumus dzelzceļa transporta līnijās un cilvēku masveida pulcēšanās vietās.

Ģenerālprokuratūras rīcībā esošā informācija liecina, ka šī gada pirmajos sešos mēnešos Krievijas FDD novērsis 12 teroraktus. Vienīgais uzbrukums, ko neizdevās novērst, notika 3. aprīlī Sanktpēterburgā. Pašnāvnieki uzspridzinājās metro, gāja bojā 16 cilvēki, vairāk nekā 50 guva ievainojumus.

Kaujinieku grupas aizturēšana apstiprina specdienestu bažas par teroristu plūsmas pieaugumu, kuri atgriežas pēc sakāvēm Sīrijā un Irākā, uzskata terorisma apkarošanas vienības "Alfa" veterānu starptautiskās asociācijas prezidents Sergejs Gončarovs.

"Jo vairāk sakāvju ISIS cietīs kaujas laukā, jo lielākas būs problēmas (no teroristu apkarošanas viedokļa — red.) mūsu (kaujinieku izcelsmes — red.) valstīs, tostarp arī Krievijā," — viņš norādīja.

Ziņu lente
0