Māris Kučinskis atbalstījis ss.lv bloķēšanu

© Sputnik / Sergey MelkonovPremjerministrs Māris Kučinskis. Foto no arhīva
Premjerministrs Māris Kučinskis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ministru prezidents Māris Kučinskis un Auto asociācijas prezidents Andris Kulbergs uzskata, ka ss.lv bloķēšana palīdzēs padarīt automašīnu tirdzniecību caurskatāmāku.

RĪGA, 9. augusts — Sputnik. Latvijas budžets nav saņēmis 50 miljonus, ņemot vērā dažādas shēmas, kas ļauj izvairīties no nodokļu nomaksas auto tirdzniecībā, paziņojis premjerministrs Māris Kučinskis raidījumā "900 sekundes" LNT.

Pēc Kučinska teiktā nepieciešams turpināt darbu šādu parādību izskaušanā, kas jau kļuvušas par ikdienišķām.

Citiem vārdiem sakot, viņš atbalsta lielākās sludinājumu vietnes ss.lv bloķēšanu Latvijas domēna zonā. Pagājušajā nedēļā vietnes īpašnieki atteikušies sniegt Valsts ieņēmumu dienestam (VID) fizisko un juridisko personu datus, kuri izvietoja sludinājumus portāla sadaļā "vieglie auto".

Premjers paziņoja, ka VID līdz šim vairākkārt griezies pie uzņēmuma, kas nodrošina ss.lv darbību, aicinot sniegt informāciju par aizdomīgiem darījumiem. Pēc viņa teiktā, analoģisku informāciju sniedzot, piemēram, bankas un citas finanšu iestādes.

Ēnu ekonomikas spogulis

INBOKSS valdes loceklis,  INBOKSS īpašnieks Andris Griķis, TVNET Latvia valdes loceklis Juris Mendziņš, advokāts Jānis Zelmenis - Sputnik Latvija
"Negribu dzīvot tādā valstī": brīfinga par ss.lv slēgšanu rezultāti

Lielākā daļa jeb 80% lietotu automašīnu Latvijā tiek tirgotas nelegāli bez nodokļu nomaksas, norāda Latvijas Auto asociācijas prezidents Andris Kulbergs raidījumā "900 sekundes" LNT telekanālā.

Pēc viņa teiktā, lielākais lietoto automašīnu tirdzniecības apjoms notiek portālā ss.lv, kur nelegālie tirgotāji izmanto dažādas shēmas, lai izvairītos no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) nomaksas.

Ēnu ekonomika lietoto automašīnu pārdošanas jomā ir būtiski pieaugusi tieši pēdējos trīs gados, tāpēc varot tikai apsveikt VID uzsākto cīņu ar to, kaut gan tā notiek ļoti lēni.

"Es gan neaizstāvu VID rīcību. Tā varēja būt korektāka un dienests varēja vairāk skaidrot savu rīcību. Taču "ss.lv" ir ēnu ekonomikas spogulis," — viņš teica.

Kulbergs stāstīja, ka nelegālie tirgoņi pērk auto Vācijā, tad pārdod fiktīvu uzņēmumu vārdā Latvijā, nemaksājot PVN. Tāpēc pilnīgi saprotama VID vēlme dabūt no ss.lv informāciju par šiem tirgotājiem.

"Nav normāli, ka Latvijā mašīnas maksā lētāk nekā Vācijā, un tas ir tieši saistīts ar PVN nemaksāšanu," — sacīja asociācijas vadītājs.

Pēc asociācijas vadītāja teiktā, ikviens, kurš nodarbojas ar lietoto automašīnu tirdzniecību, vēlas strādāt legāli un maksāt nodokļus, automātiski kļūst par nekonkurētspējīgu lielās ēnu ekonomikas dēļ šajā jomā.    

Ziņu lente
0