"Negribu dzīvot tādā valstī": brīfinga par ss.lv slēgšanu rezultāti

© Sputnik / Андрей ТатрчукINBOKSS valdes loceklis, INBOKSS īpašnieks Andris Griķis, TVNET Latvia valdes loceklis Juris Mendziņš, advokāts Jānis Zelmenis
INBOKSS valdes loceklis,  INBOKSS īpašnieks Andris Griķis, TVNET Latvia valdes loceklis Juris Mendziņš, advokāts Jānis Zelmenis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vakar Latvijas domēna zonā tika nobloķēts online sludinājumu tirgus monopolists portāls SS.LV, kā arī 23 ar to saistītas vietnes.

RĪGA, 8. augusts — Sputnik, Andrejs Tatarčuks. Atkārtojas 2016. gada 29. marta situācija ar portāla Sputnik slēgšanu.lv domēna zonā. Taču ir kāda nianse: pirmajā gadījumā tika upurēta vārda brīvība, bet veiksmīga reklāmas biznesa pāreja uz domēnu.com atņems valstij nodokļu ienākumus aptuveni 2 miljonu eiro apmērā.

Šobrīd viena no Latvijā apmeklētākajām vietnēm ir www.ss.com. Pāris minūšu laikā, kamēr jūs lasāt šo rakstu, tur parādīsies desmit jauni apmaksāti sludinājumi.

Valsts Ienākumu dienests - Sputnik Latvija
VID ultimāts: sludinājumu portāls ss.lv tiks slēgts 7.augustā

SIA SS (saīsinājums Sludinājumu serviss) apgrozījums, 2016. gadā bija 5,5 miljoni eiro, peļņa — 4,1 miljoni eiro. SIA Internet apgrozījums, kas nodrošina hostinga pakalpojumus, sasniedzis 1,2 miljonus eiro, peļņa — 228 tūkst. eiro. Kopā, ņemot vērā pārdošanas apjomu 6,7 miljonu eiro apmērā, resursu datu EBIDTA ir vairāk nekā 4,3 miljoni eiro.

Uzņēmumu īpašnieki Juris Līnis, Andrejs un Sergejs Kivacki tikai pērnā gadā iemaksājuši valsts budžetā aptuveni 2 miljonus eiro UIN un citu nodokļu veidā. Biznesa rentabilitāte ir vairāk nekā 70% — jāatzīmē, kā šādu rādītāju vāji attīstītā Latvijas legālā uzņēmējdarbībā praktiski nav — turklāt SS komercija atrodas likumīgā tiesiskā laukā.

Augusta sākumā fiskālā institūcija Valsts ieņēmumu dienesta (VID) personā apsolījusi sludinājumu servisam aizliegt izmantot LV domēna vārdu. Motīvs — atteikums atklāt fizisko un juridisko personu datus, ieskaitot e-pasta adreses un IP adreses, no kurām iesniegti sludinājumi portāla "vieglo auto" sadaļā. Portāla īpašnieki atteicās sniegt šo informāciju.

Patvaļa bez gludekļa un meža

"Tas ir loģiski — iedomājieties, ka valsts dienesta pārstāvji nāk pie jums, žurnālistiem, un bez jebkādas motivācijas pieprasa atdot visus savus kontaktus, visu informāciju. Tas ir loģiski, ja ir tiesas lēmums, bet tāda Latvijas fiskālajam dienestam nav. Protams, ss.lv atteicās — tā rīkotos mēs visi. VID atbildes pasākumi ir patvaļīgi," — teica BDO Latvia zvērināts advokāts Jānis Zelmenis.

Par nežēlastībā kritušajiem biznesa īpašniekiem iestājušies tādu slavenu Latvijas portālu un uzņēmumu pārstāvji un īpašnieki, kā failiem.lv, inbox.lv un tvnet.lv. SS.lv vietnes īpašnieki preses konferencē nepiedalījās — viņi ir Latvijas iedzīvotāji, kuri izvairās no publicitātes. Biznesā viņi ir kopš pagājušā gadsimta beigām, kad Latvijā parādījās sludinājumu vietne doska.lv, ko 2000. gadu sākumā pārdēvēja par ss.lv. Līdzīgas vietnes, kuru interfeiss precīzi atkārto Latvijas vietnes interfeisu, ir populāras arī ārpus Latvijas, piemēram, Krievijas portāls doska.ru un Baltkrievijas — doska.by. Kopējā auditorija — miljoniem cilvēku, ienākumi — desmitiem miljonu dolāru gadā, un tas viss ir veiksmes stāsts, kurš tagad pārvar neparastu pavērsiena punktu.

Sociālie tīkli. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
VID kontrolē sludinājumus par dzīvokļu izīrēšanu sociālajos tīklos

Konflikta būtība pēc VID ģenerāldirektores Ilzes Cīrules versijas ir sekojoša: pēc dienesta datiem, portālā ss.lv ilgu laiku tika izvietoti maksas sludinājumi par vieglo automašīnu pārdošanu. Pēc fiskāļu versijas viens un tas pats cilvēks pārdevis aptuveni 700 automašīnas un izvairījies no nodokļu nomaksas par summu aptuveni 500 tūkst. eiro apmērā no visiem saviem darījumiem. Lai viņu atrastu, VID uzņēmies policijas funkcijas, pieprasot biznesa īpašniekiem atklāt personisko informāciju par visiem cilvēkiem, kuri izvietoja reklāmu portāla sadaļā "Vieglie auto". Turklāt bija pieprasīts veikt atlasi pēc mēnešiem: iesniedzējs, viņa IP adrese, tālruņa numurs, e-pasta adrese un cita konfidenciāla informācija, kas aizsargāta ar likumu par personas datu aizsardzību.

Pēc augsto tehnoloģiju parka un Latvijā lielākā pasta servisa INBOKSS īpašnieka Andra Griķa aplēsēm, pašlaik šajā apakšsadaļā ir 21,6 tūkstoši sludinājumu. Katrs no tiem ir apmaksāts uz 14 diennaktīm, tātad diennaktī vidēji tiek publicēti vairāk nekā 1500 sludinājumi. Klientu datu atklāšana zināmā mērā līdzinās cilpas piesiešanai pie nodokļu inspektoru sanaglotām karātavām.

 "Protams, informāciju par konkrētu personu atklāj pēc prokuratūras pieprasījuma un tiesas lēmuma, taču šajā gadījumā tas ir bezprecedenta presings no fiskālās iestādes puses," — paziņojis Sputnik Andris Griķis.

Kā dzīvot tādā valstī?

Jānis Zelmenis stāsta, ka viņu kā advokātu interesē precendenti par spiedienu pret biznesu no fiskāļu puses.

"Es nepārstāvu sludinājumu portāla īpašniekus, bet tā ir unikāla patvaļa. Līdzīgu precedentu nav Eiropā un, manuprāt arī pasaulē. Un ir acīmredzami, ka no VID puses ir pārkāpti vismaz divi likumi. Uzņēmēji de iure ir tiesīgi neizpaust klientu datus. Kur ir loģika? Domāju, ka VID vajadzētu pēc iespējas ātrāk atcelt savu lēmumu par Latvijas portāla bloķēšanu domēna zonā, lai neuzpūstu šo gadījumu," — teica Zelmenis.

Pastāv divas versijas, kāpēc sludinājumu portāls iekļuvis zem fiskālās giljotīnas asmens. Pirmā — tā bija VID iniciatīva — uzdot vienam no ES finanšu skaitliskajā ziņā lielākajiem dienestiem samazināt ēnu ekonomiku un palielināt iekasēto nodokļu summu. Ar tiem arvien biežāk tiek apliktas vecmāmiņas, kuras lasa Latvijas mežos mellenes un gailenes, un cilvēki, kuri internetā pārdod kanārijputniņus un kaķēnus. Otra versija ir konkurence: Latvijā ir 65 maksas sludinājumu vietnes, līdzīgas ss.lv, taču pēdējai ir 99% naudas apgrozījuma. Patērētāju tiesību aizsardzības dienestā bieži sūdzas par šo servisu, tai skaitā konkurenti. Taču neviens IT eksperts nevar noteikt, vai VID saņēmis tādu pasūtījumu.

Dzīvokļa atslēgas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Dzīvot saskaņā ar likumu: jaunie mājokļa īres noteikumi

VID spiediens, turklāt kaitējumam ss.lv projektam, — jo cik grūti mazajā Latvijā kaut ko pārdot, ja visi klientu dati tiek apstrādāti, — apdraud tiešsaites uzņēmējdarbības vides attīstību. Kurš var garantēt, ka pēc automašīnu tirgotāju datubāzes nodošanas valstij fiskālā iestāde negribēs paplašināt pieredzi: piemēram, pieprasot informāciju par mājdzīvnieku pārdevējiem un pircējiem? Jūs pārdodat kanārijputniņus, kaķēnus vai suņukus — pierādiet, ka jūs neatmazgājat naudu? Sekojot ss.lv, ja tas būtu piekāpies, absolūtās kontroles prakse varētu izplatīties uz citiem resursiem, piemēram, uz e-pasta servisiem un spēļu vietnēm.

SIA Tvnet Latvia valdes loceklis Juris Mendziņš paziņojis, ka ss.lv īpašnieki apstrīdējuši tiesā VID lēmumu, un šajā gadījumā ar reklāmas portālu saistīto 24 interneta resursu bloķēšana atgādina pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu bandītu rīcību — izvešanu uz mežu un spīdzināšanu ar gludekli, tikai tagad patvaļīgo reketieru vietu ieņēmusi valsts.

"Es negribu dzīvot tādā valstī," — sacīja Mendziņš.

Tāpat viņš uzsvēra, ka komerciālā domēna zonā, uz kuru kopš 5. augusta notiek automātiska pāradresēšana no ss.lv, fiskālais dienests nav tiesīgs pieprasīt personas datu pilnā apjoma izpaušanu nedz no Latvijas vietnēm, nedz no Amazon un eBay tirdzniecības laukumiem. No nevar neviens — nedz ES, nedz Krievijā, nedz Ķīnā, nedz jebkurā cita valstī. Bet Latvijā — var!

Vai tad šeit ir iespējams viss?

Pēc INBOKSS valdes locekļa Jevgeņija Kuzņecova domām, mainot domēnu, sludinājumu serviss nezaudēs klientus un naudas apgrozījumu. Pēc viņa teiktā, šis gadījums skaidri demonstrē, kā iznīcināts viens no apmeklētākajiem resursiem, kas izveidoti Latvijas interneta segmentā, un maksā nodokļus Latvijā. No vienas puses tie ir 500 tūkst. eiro, ko neesot samaksājis automobiļu pārdevējs, no otras — 2 miljoni eiro, ko zaudē Latvija nodokļos ar šī sludinājumu servisa aiziešanos.

"VID pašlaik nevar uzlikt šādu lēmumu INBOKSS — personu privātā sarakste un e-pasti ir aizsargāti Satversmes tiesā. Eiropā un pasaulē visas normālās valstis cenšas aizsargāt savu vietējo biznesu, un ir daudz piemēru, kad no Latvijas veiksmīgi portāli pārgājuši uz citu domēnu zonām. Ja pajautāt VID darbiniekiem — kā jūs domājat, kas jums maksā algu?— 99% atbild, ka valsts. Neviens nedomā, ka faktiski valsts ienākumus un algas apmaksā uzņēmēji. Ja Cīrules kundze ir gatava zaudēt 2 miljonus eiro, laikam šī ir situācija, kad zāģē zaru, uz kura sēdi. Negribas ticēt, ka mums Latvijā viss iespējams," — saka Jevgēņijs Kuzņecovs.

Pēc viņa teiktā, gadījums ar ss.lv ir līdzīgs precedentam ar portāla Sputnik reģistrācijas aizliegšanu Latvijas domēnu zonā — portāls tieši tāpat dienas laikā pārgājis uz komerciālo domēnu, kurā jūs šobrīd lasāt šo rakstu. Taču ir nianse: kad 2016. gada pavasarī Latvijā tika aizliegts mediju portāls, valstī praktiski neviens nebija pacēlies vārda brīvības aizstāvēšanai. Precedents ar ss.lv ir ļoti līdzīgs patvaļai ar Sputnik. Taču biznesam uzreiz atrādījušies brīvprātīgie aizstāvji — un, protams, cīņa ar VID kalpojusi par papildu reklāmu šim sludinājumu servisam.    

Ziņu lente
0