Politika

Igaunis atlaists no darba par NATO kritizēšanu

© Sputnik / Вадим АнцуповIgaunijas uzņēmuma T-Tammer OÜ loģistikas speciālists Alans Hantsoms
Igaunijas uzņēmuma T-Tammer OÜ loģistikas speciālists Alans Hantsoms - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pazīstamais igauņu aktīvists, 2016. un 2017. gada akcijas "Nemirstīgais pulks – Tallina" organizācijas komitejas loceklis Alans Hantsoms atlaists sakarā ar "kaitējumu uzņēmuma reputācijai", taču viņš pats uzskata, ka atlaišana saistīta ar varasiestāzu izrēķināšanos.

RĪGA, 6. augusts — Sputnik. Igaunijas uzņēmuma T-Tammer OÜ loģistikas speciālists Alans Hantsoms atlaists no darba bez kompensācijas pēc atgriešanās no atvaļinājuma sakarā ar to, ka viņš "ar savu rīcību nodarījis kaitējumu uzņēmuma reputācijai", vēsta Sputnik Igaunija.

Hantsoms norāda, ka nostrādājis uzņēmumā septiņus gadus un ne reizi nav dzirdējis pārmetumus par viņa profesionālo darbību vai darba pienākumu pildīšanu.

Мальчик осматривает пулемет - Sputnik Latvija
Viedoklis
Bērnišķīgs pārsteigums: Aizsardzības ministrija aizvainota par itāļu žurnālista kritiku

Hantsoms ir pārliecināts, ka atlaists no darba sakarā ar viņa kritisko viedokli jautājumā par Igaunijas un ES iekšpolitiku un ārpolitiku, ko paudis no darba brīvajā laikā paša izveidotajā sabiedriski politiskajā portālā Rodina.ee un intervijās dažādiem medijiem, tostarp — Krievijas federālajiem telekanāliem. Pilsoniskais aktīvists, pacifists un Igaunijas Apvienotās kreisās partijas loceklis Alans Hantsoms ir arī 2016. un 2017. gada akcijas "Nemirstīgais pulks — Tallina" organizācijas komitejas loceklis. Viņš piedalījās antimilitārajā Miera maršā 2016. gada septembrī un sūtīja uz Donbasu humanitārās kravas, ko ziedoja Eiropas Savienības valstu iedzīvotāji.

Hantsoms atklāti norāda, ka savu atlaišanu uzskata par varasiestāžu izrēķināšanos.

Uzņēmums T-Tammer OÜ uzsver, ka Hantsoms nodarījis kaitējumu tā reputācijai.

Atlaišanas rīkojums

Alana Hantsoma atlaišanas rīkojumā, ko parakstījis uzņēmuma valdes loceklis Anti Tammo, norādīts, ka darbinieks atlaists pēc viņa vietnes Rodina.ee analīzes, ko veikusi firmas vadība.

Viļņas mērijas Investīciju un reklāmas nodaļas vadītājs Dariuss - Sputnik Latvija
Viļņas mērijas darbinieks atlaists par "mežabrāļu" kritiku

Dokumentā norādīts, ka vietnē publicēta fotogrāfija, kas tieši saista portāla darbību ar uzņēmumu T-Tammer OÜ. Minēts portālā publicētais raksts, kurā stāstīts par humānās kravas nosūtīšanu no Tallinas uz Donbasu. "Rakstu par humanitāro palīdzību "Luganskas TR" ilustrē foto, kurā humānās palīdzības pakas aizlīmētas ar T-Tammer OÜ firmas lenti. Tāpat rakstu par humanitāro palīdzību LTR ilustrē brīvprātīgo fotogrāfija, kurā esat redzams jūs T-Tammer OÜ formas tērpā", — teikts paziņojumā par darba līguma pirmstermiņa laušanu.

Norādīts, ka "T-Tammer OÜ piekrīt Igaunijas valsts vērtībām" un piedalās daudzu svarīgu valsts objektu, tostarp Policijas un robežsardzes departamenta jaunās ēkas un Aizsardzības ministrijas objektu Emari aerodromā celtniecībā. Tāpēc firmai ir ļoti svarīga neitrāla un neaptraipīta reputācija.

"Ar savu darbību jūs veicinājāt T-Tammer OÜ simbolikas lietošanu bez mūsu piekrišanas vietnē, kas kurina naidu un veido pretstatu Igaunijas Republikas konstitucionālajām vērtībām."

Rīkojumā teikts, ka firmas reputācijai nodarīts "nelabojams kaitējums", tāpēc līgums tiek lauzts.

Politiska atlaišana

Hantsoms uzskata, ka viņa atlaišana ir politiska, jo pirms uzņēmuma saimnieku lēmuma 1. augustā valsts informācijas portālā rus.err.ee tika publicēts raksts, kurā viņš atklāti nosaukts par "prokremlisku aktīvistu" un sīki aprakstīta viņa darbība Miera marša un akcijas "Nemirstīgais pulks — Tallina" organizēšanā, nodēvējot to par pretvalstisku.

"Tāpat kā "vecajos labajos padomju laikos" vispirms valsts informācijas aģentūra atmasko ienaidnieka aģentu, bet sabiedrība reaģē," — ironizē Hantsoms.

Lēmumu par atlaišanu no darba Hantsoms uzskata par nepatīkamu precedentu, jo tagad Igaunijā var atlaist cilvēku no jebkura amata, pat privātajā sektorā, ja viņa uzskati neaomierina valdību. "Tātad tagad darbiniekiem jāslēpjas kā tarakāniem pa spraugām un jābaidās, ka tik "Lielais Brālis" neuzzinātu viņu domas," — uzsver Alans Hantsoms.

Ziņu lente
0