Latvijas augstskolās pārāk zems abiturientu skaits

© Sputnik / Alexey Malgawko / Pāriet pie mediju bankasAbiturienti. Foto no arhīva
Abiturienti. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pat "visbiezākajās" universitātēs vēl aizvien ir brīvas vietas – gan maksas, gan budžeta vietas.

RĪGA, 4.augusts — Sputnik. Ne visām Latvijas augstskolām izdevies šovasar izpildīt abiturientu uzņemšanas plānu — taču ne tikai maksas, bet arī uz budžeta vietām, raksta Lsm.lv ar atsauci uz Latvijas Radio.

Latvijas augstskolas atklāja iesniegumu pieņemšanu 1.jūlijā, savukārt elektroniskajā veidā iesniegumu apmācībām varēja iesniegt jau no 26.jūnija. Šajā mācību gadā augstskolām no valsts budžeta tika piešķirti vairāk nekā 30 miljoni eiro, tātad, par valsts naudu varēs mācīties 23 tūkstoši 400 studentu. Taču augstākās izglītības iestādēm arvien grūtāk piesaistīt abiturientus, tādēļ jau otro nedēļu vairākās Latvijas universitātēs un reģionālās augstskolās turpinās papildus uzņemšana.

Diktāts - Sputnik Latvija
Lietuvas augstskolās studentu trūkuma dēļ nav aizņemtas budžeta vietas

Visvairāk budžeta vietu ir Rīgas Tehniskajai universitātei (RTU) — vairāk par 6 tūkstošiem. Jaunieši tajā labprāt stājas, taču augstākās izglītības iestādē vēl joprojām paliek brīvas, gan maksas, gan budžeta vietas.

Latvijas Universitāte (LU), kurā ir vairāk nekā 5 tūkstoši budžeta vietu, atklāja papildus uzņemšanu 36 bakalaura programmā un 41 maģistratūras programmā.

Pēc LU prorektora Jāņa Ikstena vārdiem, papildus uzņemšana nenotiek visās specialitātēs.

"Tajā ir vairāk nekā puse programmu, daudzās pieejamas arī budžeta vietas, " paskaidroja Ikstens.

Papildus uzņemšana notiek, gan Rīgas Stradiņa universitātē, kur ir 3 tūkstoši budžeta vietu, gan Lauksaimniecības akadēmijā (2,6 tūkstoši vietu). Ar grūtībām abiturientu piesaistīšanā saskaras arī reģionālās augstskolas.

Saeimas komisija apspriedīs plašākas iespējas izmantot svešvalodas Latvijas augstskolās - Sputnik Latvija
Saeimas komisija apspriedīs plašākas iespējas izmantot svešvalodas Latvijas augstskolās

Pēc Izglītības ministrijas vecākā eksperta Jāņa Paidera vārdiem, ministrija iedala budžeta vietas tā, lai "pievilinātu" vairāk skolu absolventu tiešajām un dabas zinātnēm, savukārt sociālajos un humanitārajos virzienos finansējums tiek samazināts.

Vairāk nekā puse no 16 046 augstskolu  budžeta vietām, kuras pārvalda IZM, paredzētas dabas zinātņu programmām.

"8 563 budžeta vietām tiek sniegts finansējums 26 miljonu eiro apmērā. Sociālajām zinātnēm ar to 2 384 vietām tiek sniegti 4,7 miljoni eiro, savukārt humanitārajām, kur ir mazāk par 2 tūkstošiem vietu, tiek sniegti 4,8 miljoni eiro, " saka Paiders.

Papildus uzņemšana augstskolās turpināsies līdz vasaras beigām. Brīvas vietas pašlaik ir pat, parasti, ārkārtīgi pieprasītās programmās — tādās kā tiesību zinātnes Latvijas Universitātē.    

Ziņu lente
0