Lietuvas augstskolās studentu trūkuma dēļ nav aizņemtas budžeta vietas

© Sputnik / Оксана ДжаданDiktāts
Diktāts - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Hroniska studentu trūkuma dēļ Lietuvas mācību iestādēs izsludināta papildu pieņemšana.

RĪGA, 29. jūlijs — Sputnik. Lietuvā izsludināts otrais uzņemšanas posms augstākajās mācību iestādēs, informē Sputnik Lietuva, atsaucoties uz Lietuvas augstskolu vienotās uzņemšanas organizācijas asociācija (LAMA BPO).

Studentu uzņemšanas otrais posms notiek 28.-30. jūlijā, informē asociācija (LAMA BPO). Abiturienti, kas iestājušies maksas vietās vai nav uzņemti augstskolās, var pamēģināt iestāties vēlreiz.

Nakts vilki - Sputnik Latvija
Skolēnus Lietuvā apsūdz par līdzdalību "Krievijas propagandā"

Centra MOSTA pētījumi liecina, ka laikā no 2010. līdz 2017. gadam augstskolas Lietuvā kļuvušas tukšākas par 40%.

"Studentu skaits krities vairāk nekā par 50% — desmit gadu laikā esam zaudējuši pusi studentu, taču pats studentu uzņemšanas tīkls ir gandrīz saglabājies. Ievērojami kritusies izglītības kvalitāte. Tāpat pievēršam uzmanību faktam, ka universitātēs būtiski pieaug saimnieciskie un administratīvie izdevumi. Salīdzinājumā ar 2010. gadu tie pieauguši gandrīz par 40%. Tātad mēs tērējam naudu nevis par studentiem, bet gan par ēkām un to administrēšanu," — norādīts MOSTA atskaitē.

Centra prezidents norāda, ka ar izglītības kvalitāti universitātēs neapmierināti gan studenti, gan pasniedzēji.

Patlaban valsts universitātēs un kolēģijās funkcionē aptuveni 700 mācību programmas. Zemā pieprasījuma dēļ slēgtas 64 no tām. Nepopulārāko programmu vidū ir pedagoģija un inženierzinātnes.

Ziņu lente
0