Krievija atbildēs uz padomju pieminekļu nojaukšanu Polijā

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasPateicības piemineklis Sarkanajai Armijai Varšavā. Foto no arhīva
Pateicības piemineklis Sarkanajai Armijai Varšavā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas valdība varētu atbildēt uz Polijas Seima pieņemto likumu par komunisma propagandas aizliegumu, ieviešot konkrētas sankcijas pret Polijas politiķiem, turklāt iespējami arī ekonomiski pasākumi.

RĪGA, 31. jūlijs — Sputnik. Polijas valdības lēmums par padomju karavīriem veltīto pieminekļu demontāžu nepaliks nepamanīts, vēsta avīze "Izvestija", atsaucoties uz Krievijas Ārlietu ministrijas Informācijas departamenta komentāru.

Jūlija vidū Polijas prezidents Andžejs Duda parakstīja grozījumus likumā par komunisma propagandas aizliegumu, kas paredz padomju pieminekļu nojaukšanu. Likums stāsies spēkā trīs mēnešus pēc tā parakstīšanas. Saskaņā ar Polijas Nacionālās atmiņas institūta aplēsēm, dekomunizācijas likums skars aptuveni 230 Sarkanās armijas pieminekļus.

"Polijas valdībai ir jāsaprot, ka tās nedraudzīgās darbības memoriālu jomā nepaliks bez sekām. Pret Poliju tiks veikti adekvāti atbildes pasākumi, kam, iespējams, būs asimetrisks raksturs," — avīze citē komentāru.

ĀM norāda, ka jautājums par padomju pieminekļu nelikumīgo nojaukšanu Polijā vienmēr tiek skarts saziņā ar poļiem, mūsu ārvalstu partneriem un starptautiskajās pārrunās, tostarp EDSO, EP un KDLO."

Piemineklis par godu Padomju Armijas karavīriem - Sputnik Latvija
Matvijenko: Polija nav lauzusi līgumu par padomju pieminekļu aizsardzību

Atsaucoties uz avotiem Krievijas diplomātiskajās aprindās, izdevums vēsta, ka patlaban tiek apspriesti vairāki atbildes soļu varianti. Par vienu no ticamākajiem avīzes sarunbiedrs uzskata personiskās sankcijas pret Polijas politiķiem — likuma autoriem, kā arī Krievijas un Polijas ekonomisko attiecību līmeņa būtisku samazināšanos.

Izdevums vēsta, ka tiek izskatīti arī tādi atbildes soļi, kā "ekonomiskā ietekme un aktīvs darbs dažādos starptautiskajos laukumos ar mērķi pievērst uzmanību šai problēmai".

Pagājušajā nedēļā Krievijas Valsts dome pieņēma paziņojumu EP deputātiem sakarā ar Polijas valdības lēmumu nojaukt padomju pieminekļus. Deputāti aicināja ES politiķus cīnīties pret pieminekļu nojaukšanu vai zaimošanu, kas veltīti karavīriem — Eiropas atbrīvotājiem no nacisma, — un apvienoties, lai pretotos jebkādiem mēģinājumiem atjaunot fašismu jebkādās tā izpausmēs.

Otrdien Federācijas padome pieņēma paziņojumu, kurā ieteica Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam ierobežot sadarbību ar Poliju, ņemot vērā dekomunizācijas likuma grozījumus, kā arī ieviest sankcijas pret šī dokumenta iniciatoriem. Valsts vadītāja preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paskaidroja, ka prezidents vēl nav pieņēmis un publiskojis lēmumus šīs iniciatīvas jautājumā.

Ziņu lente
0