Matvijenko: Polija nav lauzusi līgumu par padomju pieminekļu aizsardzību

CC BY 3.0 / wikipedia / Rzuwig / Piemineklis par godu Padomju Armijas karavīriem
Piemineklis par godu Padomju Armijas karavīriem - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Krievijas Federācijas Padomes spīkera vārdiem, Varšava rīkojas zaimojoši un ciniski; Krievijas Valsts Dome aicina Eiropu apvienoties pret fašisma atdzimšanas mēģinājumiem.

RĪGA, 20.jūlijs — Sputnik. Krievija gatavo atbildes pasākumus uz Polijas varas iestāžu lēmumu par padomju karavīru pieminekļu nojaukšanu, palātas sēdē paziņoja Federācijas Padomes spīkere Valentīna Matvijenko.

"Krievijas ĀM tika izdarīts atbilstošs paziņojums, es zinu, viņi gatavo atbildes pasākumus, varbūt, uzzināt kādi (tie būs), lai informētu mūs, " teica Matvijenko, vēršoties pie Starptautiskās komitejas vadītāja Konstantina Kosačova.

Памятник воинам Советской Армии и Войска Польского, Польша - Sputnik Latvija
Polijā varētu nojaukt 230 padomju pieminekļus

Viņš solījās izdarīt to vakardienas laikā un sniegt ziņojumu gaidāmajā plenārsēdē vai arī pēc nedēļas. Kosačovs nosauca Polijas varas iestāžu lēmumu par "absolūti cinisku".

Pēc Matvijenko vārdiem, kurus citē RIA Novosti, ar savu lēmumu par padomju karavīru pieminekļu nojaukšanu Polija pārkāpj abpusēju līgumu ar Krieviju par apdedījumu un piemiņas vietu saglabāšanu.

"Tas ir zaimojošs, cinisks lēmums, absolūti amorāls. Viņi (Polijas varas iestādes) pārkāpj starptautiskus līgumus ar Krieviju, saskaņā ar kuriem Polija uzņēmās atbildību par pieminekļu saglabāšanu. Šie līgumi ir spēkā esoši, neviens tos nav lauzis, " uzsvēra viņa.

Šīs tēmas uzstāšanās gaitās senatori piedāvāja tāpat ieviest personiskās sankcijas pret poļu politiķiem, kuri piedalījās nedraudzīga attiecībā pret Krieviju lēmuma pieņemšanā, un aizliegt viņiem ieceļot Krievijā.

Секретарь Совета безопасности РФ Николай Патрушев - Sputnik Latvija
Krievijas Drošības padomes sekretārs komentējis neonacisma atdzimšanu Baltijā

Valsts Dome, savukārt uzstājās ar paziņojumu Eiropas valstu parlamentiem, Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas Parlamenta asamblejai, Eiropas Padomes Parlamenta asamblejai un Eiroparlamentam. Tajā tā aicina pretoties karavīru, kuri atbrīvoja Eiropu no nacisma, pieminekļu nojaukšanai vai zaimošanai, un apvienot spēkus pretestībai jebkuriem fašisma atdzimšanas mēģinājumiem jebkādās tā parādībās.

Iepriekš Krievijas Federācijas Komunistiskās partijas deputāts Nikolajs Haritonovs piedāvāja pārtraukt diplomātiskās attiecības ar Poliju.

Pirmdien Polijas prezidents Andžejs Duda parakstīja likuma grozījumus par komunisma propagandas aizliegšanu, kuri paredz padomju pieminekļu nojaukšanu republikā un stāsies spēkā trīs mēnešus pēc parakstīšanas brīža.

Kā paziņoja Polijas Nacionālās piemiņas institūts (NPI) pārstāvis, kurš atbild par memoriālajiem darbiem, Adams Siveks, likums skars 230 pieminekļus, kuri veltīti Padomju armijai.    

Ziņu lente
0