Juris Jansons atbalsta veselības aprūpes reformas koncepciju

© Wikipedia / SaeimaЮрис Янсонс
Юрис Янсонс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tiesībsargs Juris Jansons atradis piedāvātajā veselības aprūpes reformā dažus trūkumus, taču kopumā uzskata, ka tā padarīs medicīnu patiešām pieejamu visiem Latvijas iedzīvotājiem.

RĪGA, 26. jūlijs – Sputnik. Ja veselības aprūpes sistēmas reformas izvirzītie mērķi būs sasniegti, tad varētu cerēt, ka Latvijas veselības aprūpes sistēma atdzims un patiešām kļūs pieejama katram iedzīvotājam, teica ombudsmenis Juris Jansons LTV raidījuma "Rīta panorāma" ēterā. 

Vakar valdība bez īpašām diskusijām atbalstīja konceptuālo ziņojumu par veselības aprūpes sistēmas reformu, vēsta Ministru Kabineta mājaslapa.

Ģimenes ārstu streiks - poliklīnika Rīgā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
Nepopulārs viedoklis: kāpēc būtu jāaizliedz ārstu streiks

Izņemot visu pārējo, reforma paredz medicīnas darbinieku darba algu paaugstināšanu, tiešu pašvaldību funkciju noteikšanu veselības aprūpes pieejamības nodrošināšanai, ģimenes ārstu darba uzlabošanu, medmāsu skaita palielināšanu un citus pasākumus.

Kā tiek atzīmēts ziņojumā, tieši primārā veselības aprūpe un mājas pakalpojumi ir tie pakalpojumu veidi, kuriem ir jābūt pieejamiem katram pašvaldības iedzīvotājam. Veiksmīgu pieredzi šajā jomā var pārņemt no Skandināvijas valstīm.

Pēc Jansona vārdiem, valdības apstiprinātajā Veselības ministrijas piedāvājumā ir daudz labu lietu, taču ir palikuši arī daži trūkumi, piemēram, nav novērsts haoss veselības aprūpes sistēmas uzraudzībā, un veselības aprūpes finansējums Latvijā vēl aizvien paliek zemākais ES.

Tāpat Jansons atgādināja, ka pieprasījis Saeimai līdz 2017.gada 1.septembrim novērst Latvijas Konstitūcijas likuma pārejas noteikumu neatbilstību, pārskatot jautājumus par mediķu darba apmaksu.

Ziņu lente
0