Pie Islandes krastiem atrasta kaste nacistu zelta

© REUTERS/Stoyan NenovIslandes galvaspilsēta Reikjavika. Foto no arhīva
Islandes galvaspilsēta Reikjavika. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Speciālisti vērtē, ka atradums ir aptuven simt miljonus dolāru vērts.

RĪGA, 24. jūlijs — Sputnik. Britu zemūdens flotes jūrnieki uz Otrā pasaules kara laiku vācu flotes kravas kuģa SS Minden atraduši kasti ar četrām tonnām zelta, vēsta Sputnik Baltkrievija, atsaucoties uz izdevumu Daily Mail.

Mediji vēsta, ka Lielbritānijas kompānijas Advanced Marine Services pārstāvji atraduši uz kuģa zeltu, kas, domājams, piederējis Dienvidamerikas bankām. Informācija liecina, ka kuģim bija jāierodas Vācijā no Brazīlijas, taču tas nogrimis 190 kilometru attālumā no Islandes krastiem 1939. gada septembrī.

Фрагмент восстановленной Янтарной комнаты в Екатерининском дворце в городе Пушкин. Архивное фото - Sputnik Latvija
Poļu zinātnieki uzskata, ka Dzintara istaba ir atrasta

Kad Ādolfs Hitlers uzzinājis, ka kuģi ievērojusi Lielbritānijas flote, viņš pavēlējis kapteinim to nogremdēt, lai krava nenokļūtu britu rokās.

Jūras dienests vērsies pie Islandes valdības ar lūgumu izveidot caurumu kuģa bortā, pa ko kasti izvilkt — dienests vēlas nogādāt zeltu Lielbritānijā, vēsta izdevums Sun.

Jāpiebilst, ka pirms neilga laika Islandes krasta apsardze pārmeta grupas locekļiem, ka viņi meklē kuģa vraku bez vietējo varasiestāžu atļaujas.

Iepriekš Polijā tika izmeklēta hipotēze par vilcienu, kurā atradies Trešā reiha zelts. Leģenda vēsta, ka 1944. gadā vācieši, gatavojoties atkāpties, pārvadājuši Eiropā salaupītās vērtības pa pazemes tuneļiem. Viens no šiem vilciena sastāviem it kā esot iestrēdzis Lejassilēzijā. Taču izrakumi, kuri valstij izmaksāja 37 tūkstošus dolāru, beidzās nesekmīgi. Jūnija nogalē meklējumi tika atsākti.

Ziņu lente
0