Poļu zinātnieki uzskata, ka Dzintara istaba ir atrasta

© Sputnik / Dmitry Korobeynikov / Pāriet pie mediju bankasФрагмент восстановленной Янтарной комнаты в Екатерининском дворце в городе Пушкин. Архивное фото
Фрагмент восстановленной Янтарной комнаты в Екатерининском дворце в городе Пушкин. Архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Slavenā Dzintara istaba, ko XVIII gs. izgatavoja vācu meistari, pazuda bez pēdām Otrā pasaules kara laikā.

RĪGA, 25. aprīlis — Sputnik. Poļu muzeju darbinieki piedāvā jaunu versiju par slavenās Dzintara istabas iespējamo atrašanās vietu: tā varētu atrasties bunkuru kompleksā Varmijas-Mazūrijas vojevodistē, netālu no robežas ar Kaļiņingradas apgabalu, paziņoja Polijas kultūras centrs Kaļiņingradā.

Tiek ziņots, ka speciālisti atraduši pazemē līdz šim nezināmu telpu.

"Spriežot pēc muzeja darbinieku vārdiem, tajā varētu atrasties slavenā Dzintara istaba. Atklājums tika izdarīts ar ģeoradara palīdzību. Vienā no objektiem atrodas aizmūrēta telpa, kuras platība ir 6 kvadrātmetri," — teikts ziņojumā.

Lai noskaidrotu, kas varētu atrasties telpā, zinātnieki vēlas saņemt atļauju videokameru lietošanai. Pēc bunkuru kompleksa pārvaldnieka Bartolomeja Plebaņčika domām, tur varētu būt kaut kas vērtīgs – Dzintara istaba vai kādi nolaupīti mākslas darbi.

Viņš pastāstīja, ka pagājušā gadsimta 50. gados pie Polijas armijas sapieru vienības komandiera vērsies kāds cilvēks, kurš strādājis par apsargu. Viņš informēja, ka 1945. gada ziemā redzējis, kā vācu militārās kravas mašīnas iebrauca objekta Nr. 31 teritorijā, kur tika izkrautas. Liecinieks paskaidroja, ka pēc tam šī vieta tikusi aizmūrēta.

Dārgumu meklējumos

Vācu meistari XVIII gs.  radīja Dzintara istabu Prūsijas karalim Frīdriham I. Vēlāk tā tika uzdāvināta Pēterim I, kurš šo kolekciju pārvērta par Krievijas imperatoru rezidences pērli. Otrā pasaules kara laikā 1941. gadā vācieši izveda istabu uz Kēnigsbergas pili (tagad — Kaļiņingrada).

Neilgi pirms uzbrukuma pilsētai 1945. gada pavasarī istaba pazuda. 1967. gadā tika izveidota komisija meistardarba meklēšanai, kas tika izformēta 1984. gadā. Taču mēģinājumi atrast Dzintara istabu netika pārtraukti. Pastāv ducis versiju par to, kur tā varētu būt paslēpta. Daži speciālisti uzskata, ka tā varētu atrasties Kaļiņingradas apgabalā (bijusī vācu Austrumprūsijas teritorija), Vācijā, Polijā, Čehijā un pat Baltijas jūras dibenā, taču nekādu apstiprinājumu tam nav.

Ziņu lente
0