Politika

Stoltenbergs saskata progresu lidojumu drošības jautājumā

© THIERRY CHARLIER / AFP NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs saskatījis progresu jautājumā par lidojumu drošību virs Baltijas jūras, taču Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs uzskata, ka situācija nav mainījusies.

RĪGA, 14. jūlijs — Sputnik. NATO saskata progresu jautājumā par lidojumu drošību virs Baltijas jūras, jo lielākā daļa lidmašīnu pārtveršanas pasākumu norit droši, paziņojis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs žurnālistiem pēc Krievijas un NATO Padomes sēdes.

"Es priecājos par to, ka vērojams progress un lielākā daļa pārtveršanas pasākumu ar dažiem izņēmumiem norit droši un profesionāli," — paziņojis Stoltenbergs.

Savukārt Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs šim vērtējumam nepiekrīt. Progress lidojumu jautājuma risināšanā nav saskatāms, darbs uz priekšu nerit, paziņoa Lavrovs, ceturtdien, uzstājoties Kerbera fondā Berlīnē. (Kerbera fonds nodrošina vietu diskusijām par Eiropas politiku Tuvajos Austrumos, Austrumeiropā, Krievijā un NVS valstīs.)

"Mūsu valsts šo iniciatīvu uzlika uz papīra, mēs vēl papildus izstrādājām dažas idejas un pirms gada izplatījām šīs idejas Krievijas un NATO Padomē. Lieta nekustas. NATO, kura pastāvīgi aicināja samazināt spriedzi un par kaut ko vienoties, nerāda nekādu īpašu entuziasmu," — paziņoja Lavrovs.

NATO un Krievija regulāri veic lidmašīnu pātveršanu virs Baltijas, pietuvojoties lidaparātiem, lai veiktu to identifikāciju. Puses vairākkārt pārmetušas viena otrai bīstamu izturēšanos šo procedūru laikā.

Krievijas un NATO karogi - Sputnik Latvija
Briselē notiek Krievijas un NATO Padomes sēde

Krievijas Aizsardzības ministrija jau ir norādījusi, ka visi Krievijas Kara kosmisko spēku lidmašīnu lidojumi norit atbilstoši gaisa telpas lietošanas starptautiskajiem noteikumiem virs neitrālajiem ūdeņiem, nepārkāpjot citu valstu robežas.

Krievijas pastāvīgais pārstāvis NATO Aleksandrs Gruško ir atzīmējis, ka militāro incidentu riska samazināšanai virs Baltijas nepieciešams Krievijas un NATO militārpersonu sistemātisks dialogs. Pēc viņa vārdiem, Krievija nesaskata, ka NATO būtu gatava kopīgam darbam šajā jomā, neskatoties uz Krievijas AM konkrētajiem ierosinājumiem.

Ziņu lente
0