Politika

Borisa Ņemcova slepkavam piespriests 20 gadus ilgs cietumsods

© Sputnik / Ilya Pitalev / Pāriet pie mediju bankasBorisa Ņemcova slepkavības vietā
Borisa Ņemcova slepkavības vietā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Līdz ar Zauru Dadajevu notiesāti noziedznieka līdzzinātāji – viņiem piespriesta brīvības atņemšana uz laiku no 11 līdz 19 gadiem.

RĪGA, 14. jūlijs — Sputnik. Maskavas apgabala kara tiesa piespriedusi Zauram Dudajevam 20 gadus ilgu cietumsodu par politiķa Borisa Ņemcova slepkavību, paziņoja RIA Novosti korespondents no tiesas zāles. Prokuratūra pieprasījusi slepkavam mūža ieslodzījumu.

"Piespriest Dadajevam sodu — brīvības atņemšanu uz 20 gadiem stingra režīma kolonijā un sodu 100 tūkstošu rubļu apmērā," — pasludināja spriedumu tiesnesis Jurijs Žitņikovs.

Мусульманка - Sputnik Latvija
Britam, kurš iepļaukājis musulmani ar bekona šķēli, piespriests pusgadu ilgs cietumsods

Pie tam tiesa atņēma Dadajevam leitnanta pakāpi un Vīrišķības ordeni.

Krievijas opozīcijas politiķis Boriss Ņemcovs tika nošauts Maskavas centrā naktī uz 2015. gada 28. februārī. Lietā tika aizturēti pieci cilvēki: par slepkavību aizdomās turētais Zaurs Dadajevs, Hamzats Bahajevs, kurš, saskaņā ar izmeklētāju versiju, nodrošinājis līdzzinātājus ar informāciju, un viņa pienākums bijis noslēpt viņus pēc nozieguma, Temirlans Eskerhanovs, kurš izsekojis Ņemcova maršrutus, kā arī brāļi Anzors un Šadids Gubaševi.

Noslēguma redakcijā viņiem izvirzīta apsūdzība algotā slepkavībā.

Anzoram Gubaševam, kurš aizveda slepkavu no nozieguma vietas, tiesa piesprieda 19 gadus ilgu cietumsodu, Šadidam — 16 gadus, Termirlanam Eskerhanovam, kurš sekojis Ņemcovam, — 14 gadus, bet Hamzatam Bahaejvam — 11 gadus. Visiem apsūdzētajiem piespriests naudas sods 100 tūkstošu rubļu apmērā. Tāpat kā Dadajevs, viņi izcietīs sodu stingra režīma kolonijās.

Iepriekš zvērināti nonāca pie slēdziena, ka visi apsūdzētie atzīti par vainīgiem un nav pelnījuši iecietību. Tiesas sprieduma pamatā ir zvērināto kolēģijas slēdziens.

Митинг оппозиции на Тверской в День России - Sputnik Latvija
Krievijas dienā Maskavā noritēja opozīcijas akcijas

Uz tiesneša jautājumu, vai spriedums ir saprasts, visi notiesātie atbildēja noliedzoši. "Lai dievs jūs tiesā," — pie tam teica Dadajevs.

Aizstāvji informēja, ka spriedumu pārsūdzēs. Savukārt apsūdzība informēja, ka tiesas lēmums ir apmierinošs, taču pieļāva, ka pārsūdzēs to jautājumā par Dadajeva saņemto sodu.

Izmeklēšana uzskata, ka notiesātie ir izpildītāji un noziegumu izdarījuši tikai savtīgu apsvērumu dēļ. Par slepkavības pasūtītāju un organizētāju Krievijas Izmeklēšanas komiteja uzskata bijušo bataljona "Sever" virsnieku Ruslanu Muhudinovu, kurš pametis Krieviju un izsludināts starptautiskā meklēšanā. Viņa motīvi joprojām nav skaidri.

Lietā pret Muhudinovu uzsākta atsevišķa tiesvedība. Izmeklēšanas materiāli liecina, ka Zaurs Dadajevs un brāļi Gubaševi liecinājuši pret Muhudinovu, taču vēlāk no savām liecībām atteikušies. Izmeklēšanas komitejas oficiālā pārstāve Svetlana Petrenko paziņoja, ka izmeklētāji joprojām apkopo pierādījumus pret Ņemcova slepkavības organizatoriem.

Ziņu lente
0