Krievijas dienā Maskavā noritēja opozīcijas akcijas

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasМитинг оппозиции на Тверской в День России
Митинг оппозиции на Тверской в День России - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dažas stundas pirms saskaņotā mītiņa Akadēmiķa Saharova prospektā Aleksejs Navaļnijs aicināja tā vietā iziet nesaskaņotā gājienā pa Tveras ielu.

RĪGA, 13. jūnijs – Sputnik. Opozīcijas akcijas Krievijas dienā notika divās vietās Maskavas centrā: saskaņots mītiņš Akadēmiķa Saharova prospektā un nesaskaņota akcija Tveras ielā.

Policijas automašīna Krievijā - Sputnik Latvija
Maskavā aizturēti nesankcionētas akcijas dalībnieki

Krievijas galvaspilsētas IeM Galvenā pārvalde informē, ka mītiņā Akadēmiķa Saharova prospektā piedalījušies aptuveni 1,8 tūkstoši cilvēku, lai arī organizatori pieteikumā minējuši 15 tūkstošus. IeM pavēstīja, ka pasākumā nekādi būtiski pārkāpumi nav reģistrēti. 

Iepriekš Maskavas mērija saskaņoja Korupcijas apkarošanas fonda direktora Romāna Rubanova pieteikumu mītiņam Saharova prospektā un noraidīja līdzīgu KAF dibinātāja Alekseja Navaļnija pieteikumu, ņemot vērā viņa pārkāpumus agrākajās akcijās. Pirms pasākuma Navaļnijs aicināja cilvēkus nomainīt saskaņoto akcijas vietu pret Tveras ielu, atsaucoties uz kavēkļiem skatuves un nepieciešamās skaņu aparatūras uzstādīšanai Saharova prospektā.

Maskavas IeM Galvenās pārvaldes preses dienests informēja, ka policija ir gatava pārtraukt jebkādas mītiņa darbinieku provokācijas, ja tie nolems no saskaņotās vietas Saharova prospektā pāriet uz Tveras ielu, kur notiek Krievijas dienas svētku pasākumi un festivāla "Laiki un ēras" noslēguma diena.

Лавров о реакции Запада на несогласованные акции в РФ - Sputnik Latvija
Video
Lavrovs komentējis Rietumu reakciju par nesankcionētām akcijām Krievijā

Taču nesaskaņotā akcija Tveras ielā sapulcējusi aptuveni 4,5 tūkstošus cilvēku. 

Pasākuma rezultātā aizturēti vairāk nekā 150 tā dalībnieki.

Iepriekš šajā dienā tika aizturēts arī Navaļnijs. Maskavas pilsētas Simonovskas tiesa arestēja viņu uz 30 diennaktīm par aicinājumiem piedalīties nesankcionētā akcijā Maskavas centrā – tas ir atkārtots Krievijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa neievērošanas gadījums, kā arī nepakļaušanās tiesībsargājošajām iestādēm.

"Patlaban Tveras ielā situācija ir mierīga. Uzskatu, ka provokāciju mēģinājumi ir izgāzušies un to organizatoriem nav izdevušies. Cilvēki priecājas – viņiem ir svētki. Viņi izklaidēsies vēl ilgi. Bet tie, kas mēģināja sabojāt svētkus, pasākuma teritoriju ir pametuši," – teica Maskavas Reģionālās drošības departamenta vadītājs Vladimirs Čerņikovs.

Cilvēktiesību padomes atbildīgā sekretāre Jana Lantratova informēja, ka nesankcionētās akcijas dalībnieki Tveras ielā Maskavā ignorējuši iepriekš saskaņoto mītiņa norises vietu un izprovocējuši pūli, savukārt opozīcijas mītiņā Akadēmiķa Saharova prospektā viss bija kārtībā – nekādu provokāciju, un pasākuma dalībnieki pēc kārtas uz skatuves pauda savu viedokli.

Ziņu lente
0