Politika

Zatlers: ideja par tautas vēlētu prezidentu sakņojas Krievijā

© Sputnik / AlexTikhomirovLatvijas eksprezidents Valdis Zatlers
Latvijas eksprezidents Valdis Zatlers - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas eksprezidents Valdis Zatlers uzskata, ka ideja par visas tautas prezidenta vēlēšanām pārsvarā izdevīga Krievijai un to nevajadzētu ņemt nopietni.

RĪGA, 6. jūlijs — Sputnik. Prezidenta Raimonda Vējoņa ierosinājumu panākt, lai valsts prezidentu ievēlētu Latvijas tauta, nevajadzētu ņemt nopietni, pastāstīja eksprezidents Valdis Zatlers LTV pārraidē "Rīta panorāma".

Balsošana. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Rinkēvičs pareģo mēģinājumus ietekmēt Saeimas vēlēšanas

Pēc Zatlera domām, Vējonim vajadzētu nākt klajā ar atbilstošu likumdošanas iniciatīvu, ja viņš būtu runājis nopietni, taču pagaidām tā ir tikai ideja.

Tāpat Zatlers nepiekrīt Vējoņa apgalvojumiem par to, nevajadzētu pastāvīgi atsaukties uz ģeopolitiskajiem draudiem, kas varētu rasties, ja tiks mainīta prezidenta vēlēšanu kārtība.

Ģeopolitikai vienmēr būs liela nozīme, uzsvēra Zatlers un atgādināja, ka Krievija esot centusies ietekmēt prezidenta vēlēšanas citās valstīs.

"Vai mēs esam pietiekami stipri, lai novērstu šādu ietekmi?" — vaicāja Zatlers.

Pēc viņa domām, patlaban šai idejai "kājas aug" kaimiņvalstī.

Nav nobrieduši

Iepriekš Latvijas eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga arī kritizēja ideju par visas tautas prezidenta vēlēšanām, taču pie tam savu viedokli pamatoja ar to, ka pēc statistikas normāls intelekts esot tikai pusei iedzīvotāju.

Latvijas prezidents Raimonds Vējonis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Vējonis aicina Saeimu ieviest tautas prezidenta vēlēšanas

Eiropas Parlamenta deputāts no Nacionālās apvienības Roberts Zīle izteicās, ka visas tautas vēlēšanās varētu uzvarēt prokremlisks kandidāts.

Latvijas universitātes politologs Ivars Ījābs painteresējās, kā tad tādā gadījumā pilsoņi, kuru izvēlei politiķi neuzticas, pamanās ievēlēt Saeimas deputātus.

Paši pilsoņi neatteiktos no iespējas ievēlēt valsts vadītāju — veselas divas petīcijas ar šādu ierosinājumu jau saņēmušas vairāk nekā 10 tūkstošus balstu sabiedrisko iniciatīvu portālā Manabalss.lv.

Ziņu lente
0