Eksperts: apdraud nevis BelAES, bet gan kodolatkritumu pazemes krātuve Lietuvā

© Foto : facebook / Кирилл КоктышPolitisko ekspertu un konsultantu asociācijas padomes loceklis Kirils Koktišs.
Politisko ekspertu un konsultantu asociācijas padomes loceklis Kirils Koktišs. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Padomes Parlamentārā asambleja uzņēmusies svešas funkcijas, aicinot apturēt AES celtniecību Baltkrievijā, pārliecināts Politisko ekspertu un konsultantu asociācijas padomes loceklis Kirils Koktišs.

RĪGA, 30. jūnijs — Sputnik. Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkēvičs uzskata, ka Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA) rezolūcija jautājumā par Baltkrievijas AES celtniecību Astravjecā ir vēl viena starptautiskās sabiedrības balss, kam jāpievērš uzmanība.

Baltkrievijas AES - Sputnik Latvija
Lietuvas Seima spīkeris aicinājis Mūrnieci iestāties pret BelAES

Iepriekš, 27. jūnijā Strasbūrā EPPA plenārsesijā tika pieņemta rezolūcija ar aicinājumu apturēt Baltkrievijas AES būvdarbus.

"Neviens nav devis EPPA tādas pilnvaras," — rezolūciju nepārprotami komentēja radio Sputnik Kirils Koktišs, Politisko ekspertu un konsultantu asociācijas padomes loceklis, Maskavas Valsts starptautisko attiecību institūta politiskās teorijas katedras docents. Pēc viņa domām, šī rezolūcija liecina par asamblejas dziļo politisko būtību un subjektivitāti.

"Pieminēt rezolūcijā BelAES, taču ne vārda neteikt par kodolatkritumu pazemes krātuvi, kas uzbūvēta Lietuvā pie robežas ar Baltkrieviju! Šī rezolūcija ir gan juridiski nenozīmīga, gan ari morāli ārkārtīgi neviennozīmīga," — uzsvēra eksperts.

Dokuments diskreditē EPPA, kas nav instruments šāda veida strīdu risināšanai. Vienīgā iestāde pasaulē, kas pilnvarota risināt šāda veida problēmas ir Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA). Tā ir ANO struktūra, kas sagatavo atskaites drošības jautājumos. Pārrobežu risks un apkārtējās vides apdraudējums daudz lielākā mērā veidojies Lietuvā, un tā ir īsta liekulība — censties to aizstāvēt un pie tam uzvelt vainu Baltkrievijai, paziņojis Koktišs.

Ziņu lente
0