Ukrainā tika atcelta valsts cenu regulēšana pārtikai

© Foto : pixabayТележка в супермаркете
Тележка в супермаркете - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc ekspertu viedokļa jaunievedums ir izdevīgs uzņēmējiem. Taču atsevišķi eksperti uzskata, ka tas var provocēt pārtikas cenu pieaugumu, kā rezultātā cietīs iedzīvotāji.

RĪGA, 1. jūlijs – Sputnik. Ukrainā kopš šodienas tiek atcelta valsts cenu regulēšana pārtikai, jaunieveduma mērķis ir samazināt spiedienu uz biznesu, novērst pārlieko valsts iejaukšanos ekonomikas procesos konkurences attīstībai tirgū un debirokratizācija cenu noteikšanas jomā, vēsta RIA Novosti.

Bez spiediena

Lēmumu par cenu regulēšanas atcelšanu pārtikai Ukrainas valdība pieņēma 7. jūnijā. Dokumentā atzīmēts, ka tas dos iespēju novērst lieko administratīvo spiedienu uz biznesu, padarīt ražošanu investīcijām pievilcīgu un sniegt iespēju uzņēmējiem ātrāk adaptēties tirgus konjunktūrai.

Ukrainas iekšlietu ministra vietniece Anastasija Dejeva. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Brokastu ar Ukrainas iekšlietu ministra vietnieci par 11 miljoniem nebūs

Tagad ražotājiem nebūs jādeklarē pārtikas cenas un jāpamato cenas izmaiņa Valsts Patērētāju dienestam. Runa ir par tādiem produktiem kā milti, maize, makaronu izstrādājumi, graudi, cukurs, cūkgaļa, liellopu gaļa, putnu gaļa, vārīti desu izstrādājumi, bērnu pārtika, vistu olas, saulespuķu eļļa un sviests, krējums, biezpiens, piens.

Ministru Kabineta lēmums pieņemts pēc eksperimenta rezultātiem ar valsts regulējamo cenu atcelšanu, kura norisinājās valstī no 2016. gada 1. oktobra līdz 2017. gada 1. janvārim.

Pēc Ukrainas Ekonomiskās attīstības un tirdzniecības ministrijas informācijas, projekta uzraudzes rezultāts pierādīja, ka valsts cenu regulēšanas apturēšana neietekmēja cenu dinamiku patērētāju tirgū, tāpēc pilotprojekts izrādījies veiksmīgs.

Kas notiks ar cenām?

Pēc ukraiņu ekonomikas eksperta Aleksandra Ohrimenko viedokļa, valsts cenu regulēšanas atcelšana jau sen nobriedusi, jo faktiski tā jau neietekmē cenas šajā jomā.

"Valsts cenu regulēšana pārtikai jau desmit gadus kā nedarbojas, formāli – jā, faktiski – nē. Tā sen jau bija jāatceļ," — uzskata eksperts.

Bulciņu tirdzniecība Centrāltirgū - Sputnik Latvija
Latvijā krītas pārtikas produktu mazumtirdzniecības apjomi

Turklāt pēc viņa viedokļa, uzņēmumiem šis jaunievedums ir izdevīgs, jo samazinās dokumentu skaitu, kas jāiesniedz valsts iestādēs.

Ohrimenko uzskata, ka cenas šis lēmums neietekmēs nekādā veidā. "Nekādas pārtikas sadārdzināšanās vai cenu samazināšanās nebūs. Mums jau sen ir tirgus cenas," — teica ekonomists.

Tai pat laikā ekonomikas zinātņu doktors, godalgots Ukrainas ekonomists Aleksejs Plotņikovs uzskata, ka jaunievedums veicinās pārtikas sadārdzināšanos, kas nenāks par labu sociāli neaizsargātiem iedzīvotājiem.

"Maigi izsakoties, tas ir šaubīgs lēmums. Jo, diemžēl, dzīves līmenis Ukrainā nepaaugstinās. Skaidrs, ka daudzi pilsoņi bija sociālo preču patērētāji. No rīta viņi stājās rindā pēc šīm precēm, kuru cenas tika regulētas. Turpmāk cenas paaugstināsies, tirgus tās stingri noteiks. Protams, ka pirmkārt tas skars sabiedrības nabadzīgākos slāņus," — padalījās ar savu viedokli Plotņikovs.

Ziņu lente
0