Daži mediķi jau pārtraukuši strādāt pagarināto normālo darba laiku

© pixabayБольничная палата
Больничная палата - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aptuveni 800 mediķu no šodienas atteikušies strādāt pagarināto normālo darba laiku.

RĪGA, 1. jūlijs — Sputnik. No šodienas aptuveni 800 mediķi atteikušies strādāt pagarināto normālo darba laiku Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) brīdinājuma akcijas ietvaros, informēja LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris, raksta mixnews.lv.

Slimnīca. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Ģimenes ārsti 3. jūlijā sāks beztermiņa streiku

Pēc Kera teiktā, iedzīvotājiem saistībā ar mediķu akciju būs vairāk laika jāpavada rindās pie ārstiem, it īpaši tas skars plānveida pakalpojumu saņemšanu. 

Dažos gadījumos tas var skart arī neatliekamās palīdzības saņemšanu. Politiķiem bija savlaicīgi ziņots par šo situāciju, taču viņi nav spēruši soļus, lai novērstu protestus, atzīmējis LVSADA priekšsēdētājs.

Jūnija sākumā Saeima pieņēma likumu par pakāpenisku atteikšanos no pagarinātās normālās darba dienas mediķiem. Saskaņā ar pieņemto likumu, mediķi varēs pāriet uz 40 stundu ilgu darba nedēļu 2020. gadā.

Mediķis - Sputnik Latvija
Rezidentūras mediķi atteikušies aizvietot ģimenes ārstus streika laikā

Pārejas perioda laikā, kurš ilgs no 2017. gada 1. jūlija līdz 2019. gada 31. decembrim, mediķiem un neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāžu darbiniekiem, kuri nav mediķi, bija plānots noteikt sekojošu pagarinātu normālo darba laiku: 2017. gadā, nepārsniedzot 55 stundas nedēļā, 2018. gadā 50 stundas un 2019.gadā 45 stundas nedēļā. Darba apmaksa par laiku, kas pārsniedz likumā noteikto normālo darba laiku, pārejas periodā tiks aprēķināta, izmantojot koeficientu 1,1 — 2017. gadā, 1,2 – 2018. gadā un 1,35 – 2019. gadā.

Mediķu arodbiedrība protestējot atsakās pagarināto normālo darba laiku no 1. līdz 31. jūlijam. Veselības ministre Anda Čakša nosauca Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības akciju par "ļaunprātīgu spiedienu".

Ziņu lente
0