Rezidentūras mediķi atteikušies aizvietot ģimenes ārstus streika laikā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rezidenti norāda, ka visi strādā vairākās vietās, turklāt vēlas atbalstīs streika dalībniekus, kuri cīnās par veselības aprūpei atvēlēto līdzekļu palielināšanu.

RĪGA, 29. jūnijs — Sputnik. Rezidentūras mediķi nav gatavi aizvietot ģimenes ārstus streika laikā, vēsta Rus.LSM.lv, atsaucoties uz Rezidentu padomi un Jauno ārstu asociāciju.

Prognozes liecina, ka protesta akcijas laikā palielināsies pacientu plūsma pieņemšanas nodaļās, ātrajā palīdzībā un dežurējošo ārstu dienestos. Šī iemesla dēļ Veselības ministrija vērsusies medicīnas iestādēs, Stradiņa universitātē un Latvijas universitātē ar lūgumu iesaistīt internus slimīcu nodaļu darbā, intervijā.

Врач за работой - Sputnik Latvija
Mediji: ģimenes ārsti nav gatavi strādāt elektroniskajā sistēmā

Latvijas Radio pastāstīja ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders.

Savā vēstulē veselības ministre Anda Čakša lūdz ģimenes ārstu streika laikā pārplānot rezidentūras studiju programmu, nodrošinot rezidentu 24 stundu dežūras (pa 8 stundām). Dežūru vietas koordinēs Nacionālais veselības dienests. Rezidentam ir tiesības strādāt tikai sertificēta ārsta uzraudzībā. Stradiņa slimnīcā strādā vismaz 150 rezidenti. Sākotnēji streika periodā bija plānots iesaistīt studentus ar "ģimenes ārsta" specialitāti, vēlāk — ķirurgus un ginekologus.

"Tā kā šie mediķi-rezidenti turpinās darbu medicīnas iestādēs, kur uzsākuši rezidentūru, viņiem tiks nodrošināta sertificēta ārsta kontrole. Tādējādi, ņemot cērā pacientu skaita potenciālo pieaugumu slimnīcās, medicīnas iestādes varēs pārplānot savu darbu, un rezidentus varēs nosūtīt tieši uz darbu slimnīcu uzņemšanas nodaļās," — atzīmēja Šneiders.

Stradiņa slimnīcas valdes priekšsēdētāja Ilze Kreicberga aicināja rezidentus piekrist jaunajam grafikam, taču viņi atteicās.

"Visi strādā divās vai trīs vietās, man ir 240 stundas slimnīcā gan kā rezidentam, gan kā stažierim. Grūti iztēloties mēģinājumu piesaistīt rezidentus papildu dežūrām," — paziņoja Jauno ārstu asociācijas vades pārstāvis Artūrs Balodis.

Rezidenti salīdzināja sevi ar streiklaužiem. "Mūs līmē kā plāksteri, lai aizlīmētu šo spraugu. Ja ģimenes ārsti cīnās par visas veselības aprūpes budžeta palielināšanu, mēs viņus atbalstām. Ja mēs piekritīsim pildīt viņu funkcijas, no ētiskā viedokļa jutīsim, ka neatbalstām ģimenes ārstus," — paziņoja rezidents Kārlis Rācenis.

Viņš piebilda, ka jaunie mediķi nevēlas ģimenes ārstu streika laikā pildīt viņu pienākumus, turklāt viņiem nav tiesību veikt daudzus darbus, piemēram, izrakstīt receptes kompensējamiem medikamentiem, nosūtījumus speciālistiem un slimības lapas.

"Mēs esam gatavi smagās situācijās palīdzēt pacientiem un veikt "šķirošanu", taču pildīt ģimenes ārstu funkcijas ir neiespējami," — secināja Rācenis.

Protesta akcijas sākums ieplānots 3. jūlijā, neskatoties uz Saimas apstiprināto likumu par pakāpenisku atteikšanos no mediķu pagarinātās darba dienas.

Pēc mediķu domām, grozījumi nenodrošinās plānotos uzlabojumus ārstu darbā, kuri strādā pagarinātu darba laiku.

Ziņu lente
0