Ģimenes ārstu streiks: Veselības ministrija mobilizē rezidentus

© Sputnik / Sergey MelkonovĀtrās palīdzības mašīna. Foto no arhīva
Ātrās palīdzības mašīna. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gaidāmā streika laikā Latvijas Veselības ministrija ierosina ārstēt iedzīvotājus ar rezidentu palīdzību. Šie mediķi tikai sāk ceļu veselības aprūpes nozarē.

RĪGA, 28. jūnijs — Sputnik. 3. jūlijā gaidāmais ģimenes ārstu streiks Veselības ministrijā izraisījis sen neredzētu haosu un histēriju, raksta portāls Pietiek.com.

Portāla rīcībā nonācis neoficiāls Veselības ministrijas rīkojums par rezidentu iesaistīšanu darbā krīzes situācijā. Tas izsūtīts visām iesaistītajām pusēm un adresēts arī Stradiņa universitātei un Latvijas universitātei. Dokuments ir neoficiāls, jo izsūtīts steigā, bez reģistrācijas. Viss liecina, ka lēmums nav galīgs — tas ir tikai projekts. Reģistrācijas numura vietā blankā redzams ne īpaši saprotams DOKREGNUMURS.

Slimnīca. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Ģimenes ārsti 3. jūlijā sāks beztermiņa streiku

Tātad veselības aprūpes pakalpojumus iedzīvotājiem ģimenes ārstu streika laikā varētu sniegt rezidenti, kuri vēl nav spēruši pirmos soļus pastāvīgā darbā veselības aprūpes nozarē.

Vēstulē veselības ministre Anda Čakša lūdz ģimenes ārstu streika laikā pārplānot rezidentūras studiju programmu, nodrošinot rezidentu 24 stundu dežūras (pa 8 stundām). Dežūru vietas koordinēs Nacionālais veselības dienests.

Rezidentu atlīdzība tiks noteikta saskaņā ar rezidentūras finansēšanas noteikumiem. Ja veiktā darba apjoms pārsniegs noteikumos norādīto dežūru apjou, Nacionālais veselības dienests (NVD) to apmaksās Ministru kabineta noteikumos paredzētajā kārtībā.

Veselības ministrija lūdz nosūtīt NVD rezidentu sarakstus un kontaktinformāciju, kā arī informāciju par ārstiem, kas atbild par rezidentūras organizāciju katrā specialitātē, informētu viņus un sarakstos iekļautos rezidentus par viņu piesaisti krīzes situācijā un darba organizāciju situācijas kontrolei.

Stradiņa slimnīcā startē protesta akcija - Sputnik Latvija
Stradiņa slimnīcā startē protesta akcija

Vakar Veselības ministrija informēja, ka tiks meklētas iespējas sniegt iedzīvotājiem nepieciešamos veselības aprūpes pakalpojumus ģimenes ārstu streika laikā un tuvākajā laikā ministrija sniegs informāciju.

Ārstu rezidentūra — mediķu apmācības forma pēc medicīnas studijām, kas pieņemta visās valstīs ar attīstītu veselības aprūpi. Rezidentūras periods ilgst 3 līdz 7  gadus atbilstoši mediķa specialitātei.

Iepriekš Latvijas valdība uzdeva mediķiem, kuri uzsāk rezidentūru Latvijā, strādāt trīs gadus.

Jūnija beigās Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) brīdināja, ka jūlijā turpināsies brīdinājuma protesta akcijas.

Lēmums tika pieņemts, neskatoties uz Saeimas apstiprināto likumu par pakāpenisku atteikšanos no mediķu pagarinātās darba dienas.

Pēc mediķu domām, grozījumi nenodrošinās plānotos uzlabojumus ārstu darbā, kuri strādā pagarinātu darba laiku.

 

Ziņu lente
0