Skolēniem Igaunijā nāksies iztikt bez čipsiem un tetovējumiem

© Foto : pixabayJauniete. Foto no arhīva
Jauniete. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas Sociālo lietu ministrijas izstrādātā programma paredz virkni aizliegumu. Pēc autoru ieceres, tai vajadzētu uzlabot iedzīvotāju veselību.

RĪGA, 27. jūnijs — Sputnik. Jaunā programma Igaunijas iedzīvotāju veselības saglabāšanai satur norādījumus skolēnu veselīgam uzturam un paredz vairāku kosmētisko procedūru veikšanas aizliegumu nepilngadīgajiem. To vidū ir tetovējumu un solārija apmeklējumu aizliegums, vēsta Sputnik Igaunija.

Programmas autors — Igaunijas Sociālo lietu ministrija vēlas aizliegt nepilngadīgajiem invazīvas kosmētiskās procedūras, kas paredz ādas traucējumus — mezoterapiju, ķīmisko pīlingu utt. Pie tam programmā ierosināts aizliegt bērniem solārija apmeklējumus onkoloģisko saslimšanu riska pieauguma dēļ. Tamlīdzīgi aizliegumi noteikti vairākās valstīs, piemēram, Francijā, Lielbritānijā, Vācijā un Spānijā. Iespējams, aizliegums attieksies arī uz tetovējumiem, ņemot vērā smago metālu un citu organismam kaitīgu vielu potenciālo saturu krāsās.

Dārzeņi un augļi - Sputnik Latvija
Latvijā aug pieprasījums pēc vegānu un veģetāriešu pārtikas produktiem

Īpaša uzmanība programmā veltīta uzturam skolās. Pērn veiktie pētījumi liecina, ka kafejnīcas skolās pārdod saldumus (59,5%), sulas (54,4%), sviestmaizes (53,9%) un gāzētos dzērienus (50,2%). Pie tam augļi tiek piedāvāti tikai 24% ēstuvju, bet dārzeņi —16% bufešu un kafejnīcu.

Igaunijas Sociālo lietu ministrija nosūtījusi programmu saskaņošanai atbilstošajām iestādēm. Ja programma tiks apstiprināta, tā varētu stāties spēkā no 2019. gada. Patlaban Igaunijā spēkā ir 1995. gadā pieņemtie noteikumi.

Maijā Baltijas reģiona valstis pieņēma lēļmumu izstrādāt kopīgu profilaktisku programmu, kas ļautu samazinat iedzīvotāju mirstību neinfekcijas slimību rezultātā un uzturēt pilsoņu veselīgu dzīvi. Programmas ietvaros plānots spert soļus ar mērķi samazināt tabakas un alkohola patēriņu, popularizēt veselīgu uzturu un stimulēt pareizu dzīves veidu.

Ziņu lente
0