Lietuvā gaidāma valsts nekustamo īpašumu reorganizācija

© Foto : pixabay / geraltEiro
Eiro - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aptuveni 70% valsts nekustamo īpašumu pārvalde pāries "Turto bankas" ziņā. Sākotnējās aplēses norāda, ka tas ļaus ietaupīt aptuveni 20 miljonus eiro gadā.

RĪGA, 20. jūnijs — Sputnik. Valsts nekustamo īpašumu pārvaldes reorganizācija pirmajā gadā ļaus ietaupīt 20 miljonus eiro, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz izdevumu "Baltijas kurss".

Pēc premjerministra Sauļa Skverneļa domām, vēlāk šī summa varētu palielināties. Politiķis atgādināja, ka valsts īpašumu (28 tūkst. objektu) uzturēšana nodokļu maksātājiem izmaksā aptuveni 180 miljonus eiro, un tos pārvalda 724 valsts iestādes un uzņēmumi.

Cienījama vecuma cilvēki. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Igaunijas valsts kompānija paņems no pensiju fonda gandrīz 50 milj. eiro

"Patiesība ir sekojoša: šīs īpašumu dalas neefektīvā pārvalde nepatīkami pārsteidz," — iepriekš par to norādīja premjers.

Viņš uzsvēra, ka tā turpināties nevar.

"Acīmredzams, ka mums jāsamazina tehniskās apkalpošanas izdevumi un jāsaņem atdeve, ja vēlamies efektīvi pārvaldīt valsts nekustamos īpašumus," — atzīmēja Skvernelis.

"Mums jāmudina iestādes atteikties no dominējošās resoru pieejas, centralizācijai jānotiek enerģiski un aktīvi. Pirmkārt, mums jāatsakās no nevajadzīgo īpašumu uzturēšanas," — secināja politiķis. 

"Mēs piedāvājam tādas izmaiņas, kā pāreju pie centralizētās pārvaldes, atteikšanos no nevajadzīgām funkcijām, nevajadzīgo objektu realizāciju un, visbeidzot, nomas līgumu pārskatīšanu. Ja šīs izmaiņas tiks īstenotas līdz gada beigām, gada laikā tas ļaus ietaupīt 20 miljonus eiro," — paskaidroja Skvernelis.

Viņš norādīja, ka ietaupīto līdzekļu summa var pieaugt, ja tiks turpināta valsts nekustamo īpašumu realizācija un veikta to pārvaldes pilnīga reorganizācija.

"Mums ir atpūtai paredzēti valsts nekustamie īpašumi, kam nav nekā kopēja ar tiešajām funkcijām. Mums ir virkne valsts nekustamo īpašumu, ko bez atlīdzības izmanto politiskāļs partijas un lielas, ietekmīgas un spēcīgas biznesa organizācijas (vismaz tā viņas sevi pozicionē)," — iepriekš rakstīja Skvernelis savā lapā Facebook.

RĪGA - Sputnik Latvija
Interese par uzturēšanās atļaujām pret investīcijām ir sarukusi desmitkārt

Finanšu ministrs Viļus Šapoka atzīmēja, ka 70% valstij piederošo administratīvo ēku plānots nodot "Turto bankas".

"Valdība nospraudusi konkrētus termiņus. Pilnvaru termiņa laikā 70% administratīvo ēku jāpāriet centrālizētā pārvaldē, tas ir "Turto bankas" parvaldē. Tas ļaus ietaupīt ļoti lielus valsts līdzekļus," — norādīja Šapoka.

Nekustamo īpašumu atskaiti valdībai jāpublicē trešdien.

Sākotnējie dati liecina, ka valstij pieder vairāk nekā 28 tūkstoši nekustamo īpašumu, kuru kopējā platība ir 10,45 miljoni kvadrātmetru. To atlikuma vērtība pārsniedz 3 miljardus eiro, bet uzturēšana izmaksā aptuveni 180 miljonus eiro gadā.

Ziņu lente
0