Igaunija nepilsoņi turpinās balsot municipālajās vēlēšanās

© Sputnik / Владимир Песня / Pāriet pie mediju bankasVecpilsētas jumti Tallinā. Foto no arhīva
Vecpilsētas jumti Tallinā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas konservatīvās partijas piedāvājums par balsošanas tiesību atņemšanu municipālajās vēlēšanās ir pretrunā ar valsts konstitūciju, uzskata valdībā.

RĪGA, 17.jūnijs — Sputnik. Igaunijas valdība neatbalstīja likumprojektu par nepilsoņu un imigrantu balsošanas tiesību atņemšanu municipālajās vēlēšanās, raksta Sputnik Igaunija.

Krievijas un Igaunijas robeža. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
"Kur nu vēl sliktāk". Igauņu nacionālisti ķērušies pie valsts robežas ar Krieviju

Igaunija Konservatīvās tautas partijas (EKRE) frakcija iesniedza Rīgikogu likumprojektu, kurš ļauj balsot municipālajās vēlēšanās tikai un vienīgi Igaunijas, Eiropas Savienības un Rietumu valstu pilsoņiem.

Pēc frakcijas priekšsēdētāja Martina Helmes vārdiem, šobrīd esošā kārtība, kad balsstiesības municipālajās vēlēšanās ir Igaunijā pastāvīgi dzīvojošajiem citu valstu pilsoņiem vai personām bez pilsonības, pasaules praksē ir reta parādība. Viņš paziņoja, ka dažās pašvaldībās liela nepilsoņu skaita dēļ "pie varas atrodas cilvēki, kuru domāšanu veids ir naidīgs pret valsts pamatnāciju".

"Imigrantiem nav saiknes ar Igaunijas kultūru, tāpēc viņiem nebūtu jābūt tiesību piedalīties jautājumu apspriešanā, kuri skar Igaunijas nākotni, tāpat arī iespējas izmantot publisko varu pateicoties vēlēšanām, " pamatoja savu viedokli Martins Helme.

Savukārt valdībā nolēma, ka EKRE likumprojekts ir pretrunā ar Igaunijas Konstitūciju, kurā teikts, ka vietējās varas iestādes drīkst ievēlēt šajā pašvaldībā pastāvīgi dzīvojošās personas, kuras sasniegušas 16 gadu vecumu.

Igaunijā nepilsoņi balso municipālajās vēlēšanās, taču nevar tikt ievēlēti varas iestādēs, tai pat laikā Igaunijas Konstitūcija aizliedz nepilsoņiem iestāties politiskajās partijās. Kopā republikā dzīvo vairāk nekā 82 tūkstoši personu bez pilsonības, t.i. bijušie PSRS pilsoņi un to pēcteči.

Ziņu lente
0