Politika

"Kur nu vēl sliktāk". Igauņu nacionālisti ķērušies pie valsts robežas ar Krieviju

© REUTERS / INTS KALNINSKrievijas un Igaunijas robeža. Foto no arhīva
Krievijas un Igaunijas robeža. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igauņu nacionālisti pavisam noteikti zina: Austrumi ir smalka lieta. Savukārt austrumu, tas ir, Krievijas robeža – vēl smalkāka. Izjaukt robežu līgumu ar kaimiņvalsti ir pavisam vienkārši. Nav tikai saprotams, kāpēc tas viņiem ir ievajadzējies.

Igaunijas parlamentā pieņemts Igaunijas Konservatīvās tautas partijas (EKRE) sagatavotais likumprojekts, kas paredz atteikšanos no Igaunijas un Krievijas robežlīguma ratifikācijas, kā arī līguma paraksta atsaukšanu. Par to stāsta Sputnik radio komentētājs Vladimirs Barsegjans, vēsta RIA Novosti.

Šī likumprojekta parādīšanās Igaunijas parlamentā liecina, ka turpinās atklātās rusofobijas kampaņa, tā paplašinās un paātrinās, gluži kā sniega pika, kas veļas pa kalna nogāzi. Šķiet, pēdējā laikā valstī vairs nav neviena vērā ņemama politiskā spēka, kas nebūtu izcēlies ar asiem izteikumiem par Krieviju un mēģinājumiem vēl kaut drusciņ sarežģīt valsts krievvalodīgo iedzīvotāju dzīvi.

Tallinas vēsturiskais centrs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Iščenko: Igaunijas problēma ir tā, ka neviens nevēlas tai uzbrukt

Agrāk visas šīs darbības tika aizbildinātas ar dekomunizāciju un desovjetizāciju, taču tagad visas maskas ir mestas pie malas. Tēze par to, ka Igaunijas galvenais ienaidnieks ir Krievija, ir publiskota un prasa konkrētus soļus. Viens no tiem ir likumprojekts par atteikšanos no robežlīguma ar Krieviju un Igaunijas pārstāvja paraksta atsaukšanu.

EKRE parlamenta frakcijas loceklis Jaks Madisons paziņoja, ka tagad ir vispiemērotākais brīdis līguma denonsēšanai, un atgādināja, ka 2005. gadā Krievija tāpat atsaukusi savu parakstu robežlīguma dokumentā.

Jāpiebilst, ka Krievijas un Igaunijas robežlīgums ir sava veida polistisks "ilgtermiņa projekts". Pārrunas par to sākās jau aizvadītā gadsimta 90. gados, un parakstīts tas ir jau vairākas reizes. Pirmo reizi to paveica abu valstu ārlietu ministri 2005. gada 18. maijā.

Kad vienošanās tika iesniegta ratifikācijai Igaunijas parlamentā, nacionālistisko partiju deputāti tam pievienoja preambulu, kurā bija pieminēts 1920. gadā noslēgtais Tartu miera līgums. Tas varēja kļut par pamatu Igaunijas teritoriālajām pretenzijām pret Krieviju, ja tāda vēlēšanās rastos. Tāpēc Krievija denonsēja līguma parakstu.

Vladimirs Barsegjans - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Kantoris" raksta

Pārrunas no jauna atsākās 2012. gada oktobrī pēc Igaunijas iniciatīvas. Igaunijas parlaments pilnvaroja valdību šīm pārrunām. 2014. gada 18. februārī Maskavā tika parakstīts Igaunijas Republikas un Krievijas Federācijas robežlīgums. No Igaunijas puses vienošanos parakstīja ārlietu ministrs Urmass Paets. No Krievijas puses — ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

Robežlīgums stāsies spēkā pēc tā ratifikācijas abu valstu parlamentos. Starp citu, ratifikācijai Krievijas parlamentā līgums iesniegts jau 2015. gada martā. Tātad Igaunijas un Krievijas robežu nospraušanas process nonācis līdz noslēguma stadijai, taču to nopietni sarežģījušas abu valstu attiecības.

Spriežot pēc visa, igauņu nacionālisti no jauna pacentīsies izjaukt procesu un tādējādi vēl vairāk saasināt valstu attiecības, kas jau tagad novestas stāvoklī "kur nu vēl sliktāk". Šajā darbā konservatori cer uz valdošas koalīcijas atbalstu, jo Tēvijas savienības un Res Publica (IRL) jaunais līderis Helirs Valdors Sēders nesen arī izteicās pret Krievijas un Igaunijas robežlīgumu.

Ziņu lente
0