Skolas direktors: eksāmena valodas izvēles aizliegums ir bērnu tiesību pārkāpums

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas Krievu kultūras biedrības priekšsēdētāja un privātskolas direktore Jeļena Matjakubova
Latvijas Krievu kultūras biedrības priekšsēdētāja un privātskolas direktore Jeļena Matjakubova - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Krievu kultūras biedrības priekšsēdētāja un privātskolas direktore Jeļena Matjakubova nosauca piedāvājumu par eksāmenu kārtošanu tikai latviešu valodā par cilvēktiesību pārkāpumu.

RĪGA, 9.jūnijs — Sputnik. Krievu valodas aizliegšanas ieviešana skolas eksāmenu kārtošanas laikā kļūs par cilvēktiesību pārkāpumu, paziņoja radio Baltkom ēterā Latvijas Krievu kultūras biedrības priekšsēdētāja un Latvija prezidenta Konsultatīvās padomes locekle mazākumtautību jautājumos Jeļena Matjakubova.

Trešdien kļuva zināms, ka Izglītības un zinātnes ministrija sagatavoja izmaiņas centralizēto eksāmenu kārtošanas noteikumos, kuras paredz skolēnu zināšanu pārbaudi tikai latviešu valodā. Šobrīd skolēni, kuri iegūst izglītību pēc mazākumtautību programmas, t.i. krievu valodā, ir tiesīgi izvēlēties eksāmena kārtošanas valodu starp latviešu un krievu.

Шадурскис Карлис - Sputnik Latvija
Šadurskis nosaucis par absurdu augstskolu skaitu Latvijā
"Runa ir par cilvēktiesību pārkāpumu. Tas ir absolūti neprofesionāls un politizēts valdības solis. Jau no sākta gala mazākumtautību skolām, veidojot mācību programmas, bija tiesības pašiem izvēlēties, kādi priekšmeti tiks mācīti bilingvāli un kādi latviešu vai krievu valodā, " teica Matjakubova.

Pēc viņas vārdiem, katrā skolā ir noteikts savs priekšmetu daudzums, kādi tiek apgūti krievu un kādi latviešu valodā, kas sekmē vislabāko programmas apguvi.

"Devītajā klasē priekšmetu, kas tiek mācīti, piemēram, krievu valodā, ir pietiekami daudz. Ja runājam par vidusskolu, tad tur procentuālā attiecība starp krievu un latviešu valodu ir stingri reglamentēta. Nostādīt skolēnus fakta priekšā, ka visi eksāmeni tiks kārtoti tikai un vienīgi valsts valodā, nozīmē iznīcināt brīvības koncepciju, kura no sākta gala tika ielikta pamatos, " paziņoja eksperte.

Pēc viņas viedokļa, šāds lēmums nodemonstrēs necieņu pret bērniem, pret pasniedzējiem, kuri izstrādāja mācību programmu, un pret mazākumtautību skolu pozīciju kopumā.

Jeļena Matjakubova ir Rīgas profesionālās privātskolas "Sigma" direktore

Ziņu lente
0